Foto: LETA
Valsts drošības komitejas (VDK) izpētes komisija ir gatava tuvākajās dienās iesniegt galaziņojumu par VDK dokumentu publiskošanu, sacīja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Viņš norādīja, ka balstoties uz likumu "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu", komisijai līdz 31. maijam bija jāpabeidz tikai zinātniskais darbs, nevis jāiesniedz viss gala ziņojums. "Problēma radās, jo Latvijas Universitātes un Izglītības un zinātnes ministrijas vienošanā bija ietverts, ka līdz 31. maijam viss darbs ir jāpabeidz. Taču VDK likums ir augstāks normatīvais akts un mēs vadījāmies pēc tā," sacīja Kangeris.

Viņš sacīja, ka darbs pie ziņojuma būtībā ir pabeigts un kopumā tas būs 130 lappuses garš. Tuvākajās dienās to plānots iesniegt LU rektoram Indriķim Muižniekam.

Speciāli šim jautājumam izveidotās Saeimas darba grupas vadītājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) apstiprināja, ka komisija nav juridiski sākusi vērtēt komisijas iesniegto "Atklātības likumu", jo tai esot pilnvaras strādāt tikai ar VDK likuma grozījumiem. Tāpat darba grupa lūgusi zinātniekiem steidzīgi iesniegt galaziņojumu, kurā būtu definēti publicējamie dokumenti un galvenais - to apjoms.

Komisija ir sagatavojusi priekšlikumus likumprojekta "Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums" (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā. Tie nosūtīti Saeimas Juridiskajai komisijai. Priekšlikumus komisija pieņēmusi 30. un 31. maijā, bet likumprojektu veidojis komisijas loceklis, zvērināts advokāts Linards Muciņš.

Likumprojektā ir atrunāta dokumentu digitalizēšanas un publicēšanas, kā arī pētniecības kārtība. Komisija rekomendē VDK dokumentus pakāpeniski digitalizēt un publicēt tiešsaistē ne vēlāk kā līdz 2028. gada 4. maijam, kā arī to darīt noteiktā secībā. Līdz 30. jūnijam kā pirmās komisija rosina digitalizēt un publicēt Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras kadru kolekcijas personas lietas.

Tikmēr raidījums "LNT Ziņas" vēstīja, ka VDK dokumentu izpētes komisija pilnu gala ziņojumu nemaz neesot iesniegusi, bet lūgusi pagarināt tās darbības termiņu līdz 1. jūlijam vai pat līdz 2019. gadam. Kārtība paredz, ka VDK komisijai jāiesniedz gala pārskats Latvijas Universitātes rektoram, kuram tas tālāk jāpārsūta Izglītības un zinātnes ministrijai.

Universitātē "LNT Ziņām" skaidroja, ka saņemts komisijas sagatavots likumprojekts un Ministru kabineta rīkojuma projekts par VDK dokumentu un "čekas maisu" publiskošanu. To varot uzskatīt par daļu no gala ziņojuma, taču pats ziņojums, finanšu pārskats un ieteikumi politiķiem par tālāko rīcību neesot saņemti.

Saeimas koalīcija tikmēr vienojusies nepagarināt komisijas darbības termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!