Foto: LETA
Saeima otrdien ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, kas paredz no nākamā gada rūpes par finansējumu skolēnu mācību līdzekļu sagādāšanai uzticēt valstij un pašvaldībām, bet vecākiem par savu naudu būs jānodrošina bērniem tikai individuālie mācību līdzekļi un personiskās lietošanas piederumi.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājums paredz, ka no valsts finansēs mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus. Savukārt pašvaldība nodrošinās tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Līdz ar to vecākiem pašiem būtu jārēķinās ar tēriņiem vien par dažādiem
individuāliem mācību līdzekļiem un piederumiem jeb personiskās lietošanas
priekšmetiem, piemēram, skolas somām, ikdienas un svētku apģērbu, tērpiem, rakstāmpiederumiem, apaviem un citām lietām.

Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas vadītāja Ina Druviete (V) gan no Saeimas tribīnes brīdināja, ka pagaidām par mācību grāmatām pielīdzināmām un par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināmām tiks uzskatītas darba burtnīcas tikai divos mācību priekšmetos - sociālajās zinībās un svešvalodās. Par pārējo darba burtnīcu iekļaušanu valsts apmaksājamo mācību līdzekļu sarakstā vēl plānots diskutēt, viņa teica.

Atzinību par šo ieceri jau iepriekš ir paudis arī tiesībsargs Juris Jansons, kurš norādījis, ka ar tiem būs nodrošināta "Satversmē garantētā bezmaksas izglītība, mazinot un pat pilnībā izskaužot sociālo atstumtību un tiesisko nevienlīdzību".

Mācību līdzekļu iegādei no valsts budžeta līdzekļiem jau šogad ir piešķirta salīdzinoši lielāka summa nekā iepriekš - pērn tā nepārsniedza nepilnus divus latus par vienu skolēnu, tad no šā gada tā ir 6,26 lati un šogad mācību līdzekļu apmaksāšanai no valsts budžeta piešķirti apmēram divi miljoni latu. Nākamgad šim mērķim no valsts budžeta paredzēts piešķirt septiņus latus par vienu skolēnu, paredzējusi Izglītības un
zinātnes ministrija.

Lai nodrošinātu likuma izpildi un mācību līdzekļu iegādi sekmīgai mācību procesa īstenošanai no šī gada 1.septembra, IZM budžetā ir nepieciešami papildu 537 112 lati. Papildu izdevumi rodas, jo Saeima ir papildinājusi mācību līdzekļu sarakstu, ko nodrošina valsts budžeta finansējums, ar darba burtnīcām, kur tās ir izmantojamas līdzvērtīgi mācību grāmatām (praksē pamatā tās ir darba burtnīcas svešvalodā un sociālajās zinībās), portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas ministra biroja vadītāja Anna Kononova.

Viņa atgādina, ka pateicoties IZM iniciatīvai, mācību līdzekļu iegādei 2013.gadā budžetā tika paredzēti 6,29 lati uz katru skolēnu un pedagogu, bet 2014.gadā 7 lati uz katru skolēnu un pedagogu. Tādējādi beidzot tiek izpildīti Ministru kabineta noteikumu nosacījumi. 2014.gada budžetā Jauno politikas ieniciatīvu pieprasījumu ietvaros IZM ir arī pieprasījusi papildus 7 latus katram skolēnam un skolotājam skolu bibliotēku mācību līdzekļu papildināšanai. Ja šie līdzekļi tiks piešķirti, tad kopumā mācību līdzekļiem no valsts puses tiks piešķirti 14 lati katram skolēnam un pedagogam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!