Foto: F64
Valdība otrdien vienlaikus ar 2014.gada valsts budžeta likumu pieņēmusi lēmumu arī par dzimstības veicināšanas pasākumiem, kas tiks ieviesti nākamgad.

Atbilstoši valdībā lemtajam, no 2014.gada 1.janvāra vecāku pabalsta minimālais apmērs un bērna kopšanas pabalsta apmērs par bērnu vecumā līdz pusotram gadam, tiks paaugstināts no pašreizējiem 100 latiem līdz 120 latiem mēnesī.

Savukārt topošos vecākus jau satraukušās izmaiņas pabalstu izmaksā tiem vecākiem, kam pabalsts tiek aprēķināts, balstoties uz sociālajām iemaksām, spēkā stāsies tikai no 2014.gada 1.oktobra.

Proti, sociāli apdrošinātie jeb strādājošie vecāki, kuriem tiesības saņemt vecāku pabalstu būs no minētā datuma, pabalstu jeb tā dēvēto māmiņalgu varēs saņemt līdz brīdim, kamēr bērns sasniegs pusotra gada vecumu, taču šā pabalsta apmērs būs tikai 43,75% no bruto algas. Līdz tam strādājošie vecāki saņems pabalstu 70% apmērā no bruto algas.

Tiesa gan, no nākamā gada 1. oktobra strādājošie vecāki varēs vienlaikus saņemt gan vecāku pabalstu, kas aprēķināts, balstoties uz cilvēka sociālajām iemaksām, gan 120 latus lielo bērna kopšanas pabalstu. Gadījumā, ja māmiņalgas saņēmēja izlems atsākt darba gaitas, pirms bērns sasniedzis pusotra gada vecumu, māmiņalga viņai tiks maksāta 30% apmērā no aprēķinātās, bet 120 latus lielais bērna kopšanas pabalsts – pilnā apmērā.

Lai atbalstītu nepilnās ģimenēs augošos bērnus, valdība lēma no nākamā gada 1. janvāra palielināt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru bērniem, kuru tēvi vai mātes izvairās no tā dēvēto alimentu maksāšanas. Ikmēneša uzturlīdzekļu apmērs, kas tiek maksāts par pirmsskolas vecuma bērniem, augs no līdzšinējiem 35 latiem līdz 50 latiem, bet par skolas vecuma bērniem maksāto uzturlīdzekļu apjoms – no 40 latiem līdz 55 latiem mēnesī.

Demogrāfijas atbalsta pasākumu plāns, ko pieņēma valdība, paredz nākamgad nodrošināt brīvpusdienas ne tikai 1.un 2., bet arī 3. klašu skolēniem, kā arī palielināt valsts budžeta dotāciju to apmaksai no 0,80 latiem līdz 1 latam dienā.

Demogrāfijas vienošanās 2014.gada budžetam - grafisks attēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!