Foto: LETA
Ņemot vērā energoresursu cenu pieaugumu, enerģijas taupīšanai Rīgas pašvaldība plāno iegādāties vairāk nekā 1700 LED gaismekļus, ar kuriem plānots nomainīt gaismekļus ar nātrija augstspiediena spuldzēm Vecmīlgrāvja un Pleskodāles apkaimēs, portāls “Delfi” uzzināja Rīgas domē.

Lai varētu iegādāties šos gaismekļus, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien, 1. septembrī, nolēma no rezerves fonda piešķirt 508 050 eiro pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma".

1745 LED gaismekļu iegādei ir nepieciešami 508 050 eiro. Šo gaismekļu nomaiņa dotu 512 292 kilovatstundu elektroenerģijas ietaupījumu gadā, kas, balstoties uz biržas vidējo cenu jūlija beigās, veidotu 189 548 eiro gadā. Papildus būtu iespējams gūt vēl lielāku ekonomiju, samazinot gaismas spilgtumu. Ieguldītā nauda pie šādām elektroenerģijas cenām atmaksātos divu gadu laikā.

Lai augošo elektroenerģijas izmaksu apstākļos nodrošinātu ielu apgaismojumu, aģentūras darbinieki prognozē, ka izmaksas šogad varētu augt par 38% jeb 1,6 miljoniem eiro.

Patlaban Rīgas ielu apgaismošana tiek nodrošināta, lielākoties izmantojot gaismekļus ar nātrija augstspiediena spuldzēm, taču būtiski energoefektīvāki ir LED gaismekļi.

Aģentūras valdījumā kopā ir 50 644 gaismekļi, no kuriem LED gaismekļi patlaban ir 8124. "Rīgas gaisma" ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem resursiem un cilvēkresursiem šobrīd ir spējīga veikt līdz 3000 gaismekļu nomaiņu trīs līdz četru mēnešu laikā, pirms tam veicot gaismekļu iegādi.

"Šādas investīcijas ir atbalstāmas, jo tiks mazinātas izmaksas par elektroenerģiju. "Rīgas gaismai" un citām institūcijām ir jāturpina darbs, lai atrastu vēlamāko risinājumu šādu izmaksu mazināšanai visā pilsētā," uzsvēris Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV), kura vadītā komiteja šonedēļ arī apstiprināja minēto lēmumu.

"Augstspiediena nātrija gaismekļu nomaiņa pret LED apgaismi nodrošina gan elektroenerģijas ekonomiju līdz 80%, gan nodrošina lielāku gaismas atdevi. Samazinot elektroenerģijas patēriņu vienlaikus ir iespējams samazināt CO2 izmešu daudzumu, kas ir vitāli svarīgi cilvēku labsajūtas nodrošināšanai, uzlabojot gaisa kvalitāti pilsētvidē," norādījusi aģentūras "Rīgas gaisma" vadītāja Agrita Klinklāva-Dimante.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!