Līdz gada beigām iecerēts pilnībā demontēt Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas pulksteni, taču paralēli turpināsies arī jaunā pulksteņa un ēku būvniecības darbi.
Stacijas ģenerālnomnieka "Linstow Varner" sabiedrisko attiecību un projektu direktors Rems Razums BNS norādīja, ka visa projekta būvdarbus kopumā iecerēts pabeigt 2003.gada aprīlī, tajā skaitā arī jauno stacijas pulksteni.

Viņš piebilda, ka jauno stacijas pulksteņa torni šobrīd būvē blakus vecajam pulkstenim. Paredzēts, ka jaunais pulkstenis būs mūsdienīgāks, bet pamatā tomēr būs saglabāti līdzšinējie parametri - torņa augstums nepārsniegs noteiktos 43 metrus (kopā ar ciparnīcu 46 metrus), taču jaunais tornis būs nedaudz platāks.

Tāpat jaunajam tornim paredzēta stiklota panorāmas lifta piebūve, kas nodrošinās arī nokļūšanu pulksteņa torņa izvietotajā kafejnīcā, kas atradīsies no astotā līdz desmitajam stāvam. Torņa pirmajā līdz trešajā stāvā būs vestibils, kas būs savienots ar jauno tirdzniecības centru un biroju ēku. Savukārt no ceturtā līdz septītajam stāvam būs tehniskās telpas. Kopā ar stikloto piebūvi torņa perimetrs būs deviņi reiz deviņi metri.

"Linstow Varner" iecerējis, ka jaunā pulksteņa ciparnīca atradīsies uz torņa sienu plaknēm, paredzēti iekšēji izgaismoti stundu un minūšu radītāji. Saskaņā ar projektu torņa augšējā daļā visās pusēs būs labi redzams uzraksts "Rīga".

Savukārt vecais stacijas pulksteņa tornis ir celts 1965.gadā. Tā augstums ir 46 metri. Taču jau vairākus gadus pulkstenis ir tehniski kritiskā stāvoklī - ir sarūsējušas iekšējā korpusā esošās ūdens tvertnes, nolietojies tā mehānisms, kā arī bīstama kļuvusi tā tehniskā apkope. Vecais pulkstenis ir izslēgts kopš šā gada aprīļa.

Saskaņā ar arhitektu biroja "Sarma&Norde" izstrādāto skiču un tehnisko projektu līdz nākamā gada aprīlīm Stacijas laukumā kopumā tiks uzbūvētas divas jaunas ēkas un jauns pulkstenis. Celtniecības darbus veic būvfirmas "Skonto būve" un "RBS Skals".

Kopumā Stacijas laukuma rekonstrukcijā "Linstow Varner" investēs 18,5 miljonus ASV dolāru. Stacijas esošo ēku rekonstrukcijā, kas tika pabeigta pērn augustā, investēti 5,5 miljoni ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!