Foto: DELFI Reporter
Trešdien sasauktajā ārkārtas domes sēdē vienbalsīgi lemts par prasības iesniegšanu valdībai par ārkārtējas situācijas izsludināšanu Vecpiebalgas novada administratīvajā daļā, kuru aizņem kritiskā stāvoklī nonākušais autoceļa posms no Meļļiem līdz Vecpiebalgas un Madonas novada robežai, kā arī par rīkojumu atbildīgajām institūcijām nekavējoties nodrošināt posma atjaunošanu, informēja novada domes priekšsēdētāja Ella Frīdvalde-Andersone.

Iepriekš Rīgā preses konferencē VAS "Latvijas Valsts ceļi" Komunikācijas daļas vadītājs Mārtiņš Dambergs informēja, ka autoceļa P30 Cēsis-Vecpiebalga-Madona rekonstruēšana tiek plānota nākamajā gadā, piesaistot ERAF līdzfinansējumu.

Frīdvalde-Andersone pauž nostāju, ka akcijas dalībniekiem šāds plāns nešķiet pieņemams. "Mums pa šo ceļu jābrauc jau šodien. Tā stāvoklis apdraud veselību un pat dzīvību. Mēs nevaram gaidīt līdz nākamajam gadam," pastāstīja domes priekšsēdētāja.

Satiksmes ministrija (SM) uzskata, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana neuzlabos ceļu segumu. VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) uzsvērusi, ka šis ceļš ir prioritāšu sarakstā un līdz tam laikam, kamēr nav sākusies autoceļa P30 seguma rekonstrukcija (to provizoriski varētu sākt 2014.gada beigās), SM lūgusi LVC un VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" pastiprināti pievērst uzmanību šādiem kritiskā stāvoklī esošiem ceļiem.

No trešdienas, 10.aprīļa, spēkā stājas likums "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli", kura 6.punkts paredz, ka šādu situāciju var pieprasīt izsludināt pašvaldības dome. Izmantojot likuma stāšanos spēkā, ārkārtas domes sēde Vecpiebalgas novadā tika sasaukta tieši šodien, pirmajā likuma spēkā stāšanās dienā.

Kā norāda Frīdvalde-Andersone, iepriekš šādu tiesību pašvaldībai nebija.

Jau ziņots, ka trešdien plkst.10 plānots ar vairākiem autobusiem vecpiebaldzēniem doties uz Ministru kabinetu Rīgā, lai no plkst.13 līdz plkst.14 piedalītos sapulcē, kurā iedzīvotāji paudīs atbalstu prasībai sakārtot minēto autoceļu.

Kā vakar preses konferencē minēja akcijas "Vecpiebalgas ceļam būt" iniciators Mārcis Ločmelis: "Mēs šādā veidā parādīsim, ka no lūdzējiem un kaut kādiem protestētājiem pāriesim jaunā kvalitātē. Mēs simboliski realizēsim tautas varu un pieprasīsim Ministru kabinetam rīkoties, lai novērstu cilvēku pamattiesību aizskārumu. Pēc šīs sapulces Rīgā dzīvojošie piebaldzēni ir apņēmības pilni veikt simbolisku diennakts dežūrējošu pastaigu ap Ministru kabinetu, lai simboliski parādītu, ka mēs gaidām nekavējošu rīcību, lai atjaunotu tiesiskumu," uzsvēra Ločmelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!