Foto: LETA
Rīgas domes (RD) Vidi degradējošu būvju komisija šonedēļ septiņas ēkas Vecrīgā klasificēja kā graustus, sešām no tām piešķirot B kategoriju un vienai ēkai A kategoriju, informēja RD Pilsētas attīstības departaments.

Kā grausti klasificētas un B kategorija piešķirta ēkām Pils laukumā 2, Arsenāla ielā 5, Arsenāla ielā 7, Miesnieku ielā 6, Jaunielā 26, Anglikāņu ielā 5, savukārt A kategorija piešķirta ēkai Kungu ielā 33.

Ēkai Pils laukumā 2, iepretim Rīgas pilij, departamenta darbinieki šā gada 20.februārī veica būves vizuālo apsekošanu, kuras laikā tika konstatēts, ka tās fasādi veidojošie elementi ir bojāti. Būves fasādes apmetums un krāsojums ir saplaisājis un vietām atdalījies no sienām, atsedzot mūri, no kura citviet drupuši mūri veidojošie ķieģeļi. Apmetums ar mitruma bojājumiem atslāņojies un tādēļ vietām sienas apvilktas ar aizsargsietu. Būves pamatu līmenī, mūri veidojošie ķieģeļi, to saistvielas izskalojuma rezultātā, atdalījušies no mūra un drūp.

Komisija ēkai nolēma no 1.oktobra paaugstināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi.

Būve ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Īpašuma tiesības reģistrētas Finanšu ministrijai.

Ēkai Arsenāla ielā 5, kas ir bijusī noliktava, komisija lēma piemērot paaugstinātu NĪN likmi no 1.jūlija.

Departamenta darbinieki 20.februārī un atkārtoti 27.aprīlī veica būves vizuālo apsekošanu, kuras laikā tika konstatēts, ka tai ir bojāta fasāde un pamati, ārsienu veidojošie ķieģeļi drūp un krīt publiskajā ārtelpā. Būves lietus ūdens novadīšanas sistēma ir bojāta un nepilda savu funkciju, kā rezultātā nesošās ārsienas ir pakļautas pastāvīgai nokrišņu iedarbībai. Būves logu ailes nav pilnībā noslēgtas un logu stiklojums vietām saplēst un tā fragmenti var nokrist. Pie ēkas jumta konstrukcijas ir iesējies koks.

Būve ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Apsekojot ēka Arsenālā ielā 7, departamenta darbinieki konstatēja, ka gan ēkas dzegā, gan pamatos redzamas plaisas, fasādes arhitektoniskie elementi daļēji ir nosegti ar celtniecības sietu, lai nepieļautu apmetuma un atsevišķu būvelementu nokrišanu publiskajā ārtelpā, tomēr tas nav uzskatāms par ilgstoši noturīgu risinājumu. Būves lietus ūdens novadīšanas sistēma ir bojāta.

Būves apsekošanu ir veicis sertificēts būvspeciālists, kurš līdz 30.maijam ir apņēmies sagatavot būves tehniskās apsekošanas atzinumu, kurš būs par pamatu veicamo uzlabošanas darbu plānam. Tāpat līdz 30.maijam plānots saskaņot ēkas fasādes dzegas remontu un fasādes vienkāršoto atjaunošanu Rīgas pilsētas būvvaldē.

Ēka pieder astoņām fiziskām un četrām juridiskām personām.

Finanšu ministrijas īpašumā, Anglikāņu ielā 5, kopumā ir trīs būves. Departaments konstatēja, ka pirmās būves sienās ir plaisas, otrās būves apmetums atdalās no ēkas, kā arī jumta metāla plāksnes nenosedz jumtu pilnībā. Savukārt trešās būves apmetums atdalās, vietām atsedzot mūra ķieģeļus.

Būves atrodas blakus Anglikāņu baznīcai un 11.novembra krastmalai, kas ir iecienīta masu pasākumu rīkošanas vieta, kur pulcējas lielas ļaužu masas, tā ar savu ārējo veidolu mazina kultūrvēsturiskās vides vērtību, kā arī tās rada potenciālu cilvēku drošības apdraudējumu, norādīts komisijas protokolā.

Nekustamais īpašums ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Atbilstoši sertificētā būvinženiera tehniskajai apsekošanai, dzīvojamo ēku un noliktavu kompleksa ar bīskapa pils paliekām Miesnieku ielā 6 tehniskais stāvoklis vērtējams kā neapmierinošs. Kā trūkumi norādīti konstruktīvās plaisas, mūra lokālie sabrukumi praktiski visās mūra sienās un to pārsedzēs, nokalpojuša jumta lietusūdens novadīšanas un savākšanas sistēma un ārējā apdare. Komisija ēkai paaugstināja NĪN likmi.

Arī šis nekustamais īpašums ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis

Departaments pavēstīja, ka Jaunielā 26 būves dekoratīvais pārsegums ir bojāts un citviet nenosedz fasādi pilna apjomā, logu ailes nav pilnībā noslēgtas. Atbilstoši tehniskās apsekošanas atzinumam, pašlaik kā visnepieciešamākie un neatliekami veicamie pasākumi ir ēkas konstrukciju turpmākas samitrināšanās iespēju novēršana.

Šī ēka ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Dzīvojamo ēku komplekss" aizsardzības daļa. Būvē atrodas arī valsts nozīmes mākslas piemineklis – portāls.

Savukārt īpašumam Kungu ielā 33 piešķirta A kategorija ar nosacījumu, ka ēka ir steidzami jāiekonservē.

Kopumā īpašumā ir trīs ēkas. Pirmās būves konstrukcijas ir daļēji nojauktas, jumta konstrukcija ir bojāta un daļēji neesoša, dūmeņi deformējušies un ir iespējama to pašsabrukšana, fasādi veidojošie elementi ir bojāti, kā arī tās ir pāšiesējušies dažādas izcelsmes augi, tostarp koki. Līdzīga situācija ir arī ar otro un trešo ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!