Foto: DELFI

Šobrīd, kad pirmdien Kaļķu ielā atvērtais centrs Ukrainas iedzīvotājiem, kuri bēg no kara, ir jau iestrādājies, dienā tiek reģistrētas vidēji 800 personas jeb tik, cik iepriekš maksimāli reģistrēts Kongresu nama atbalsta centrā, žurnālistiem trešdien stāstīja Rīgas atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem vadītājs Pēteris Grūbe.

Pēc viņa paustā, centrs šobrīd strādā raiti un līdz ar to arī nav lielu rindu.

Jautāts, kādas ir šī brīža aktuālākās centra problēmas, Grūbe atzina, ka īpaši izteiktu problēmu neesot. Iepriekš gan esot bijušas bažas, vai jaunais centrs spēs nodrošināt iecerēto kapacitāti, taču tagad jau esot apliecinājies, ka Kaļķu ielas atbalsta centrā apkalpo tik daudz personu, cik maksimāli ikdienā reģistrēts Kongresu namā.

Saskaņā ar Grūbes sacīto, tas esot saistīts ar to, ka šobrīd jau pareizi sakārtotas cilvēku plūsmas, turklāt arī darbiniekiem ir vieglāk strādāt apstākļos, kur pakalpojumu sniegšana ir izdalīta atsevišķās telpās.

Kopumā līdz 21. marta pulksten 18 Rīgas atbalsta centrā reģistrētas kopumā 7611 personas. Tāpat saņemti 1200 garantētā minimālā ienākuma pabalsta, 1216 krīzes pabalsta iesniegumi. Krīzes izziņām Eiropas Savienības pārtikas paku saņemšanai savukārt saņemti 1178 iesniegumi.

Izglītības jomā saņemti 1347 pieteikumi, no kuriem 408 ir pirmsskolai un 939 – skolai. Izsniegtas arī 5405 mobilo sakaru operatoru SIM kartes un 5974 Rīgas satiksmes biļetes.

Organizācijas "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāve Evija Strupiša informēja, ka bēgļu atbalsta centrā tiek uzturēts informācijas punkts par dažādu sektoru sniegto atbalstu. Visbiežāk bēgļi vēršoties ar jautājumiem par to, kur atrast apģērbu vai saņemt psiholoģisko un juridisko atbalstu. Tāpat nereti saņemti jautājumi par vetārstu pakalpojumiem.

Kā vēstīts, Rīgas dome iepriekš lēma atvērt atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem, kuri bēg no kara, lai tādējādi visus attiecīgos pakalpojumus un informāciju tie varētu saņemt vienuviet. Līdz pirmdienai, 21. martam, šāds centrs bija iekārtots Kongresu namā, taču patlaban tā funkcijas nolūkā celt kapacitāti pārņēmis centrs, kas atvērts Rīgas Tehniskās universitātes bijušajā ēkā Kaļķu ielā, Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!