Foto: LETA
Pazīstamais uzņēmējs Gundars Vectirāns, kura pilotētā mazā sporta lidmašīna "Savage" šopēcpusdien avarēja pie Turaidas, no Ādažu lidlauka izlidojis viens, pastāstīja Ādažu lidlauka direktors un vecākais pilots-instruktors Anatolijs Perekriostovs.

Kā ziņots, sestdien īsi pēc plkst.16 pie Turaidas avāriju piedzīvojusi Ādažu aviokluba mazā sporta lidmašīna "Savage"; abi lidmašīnā esošie vīrieši gājuši bojā.

Kā norādīja Perekriostovs, visticamāk, Vectirāns devies uz Siguldu, kuras apkārtnē ir divi lidlauki, tur nolaidies un paņēmis līdzi pasažieri - kādu savu paziņu, kurš avionegadījumā arī gājis bojā un kura personība joprojām nav noskaidrota.


Vectirāns Ādažu avioklubā mēdzis stāstīt, ka pie Siguldas dzīvo viņa draugi.

Kā pastāstīja Perekriostovs, Vectirāna pilotētā lidmašīna bijusi tehniskā kārtībā - pirms izlidošanas Ādažu lidlaukā vairāku pilotu acu priekšā veikta ierastā drošības procedūra - pārbaudīts eļļas un degvielas līmenis, bremžu sistēma, iedarbināts un uzsildīts dzinējs. Lidmašīna sekmīgi pacēlusies gaisā, 400 metru augstumā veikusi apli ap Ādažu lidlauku un devusies Siguldas virzienā.

Vectirāna pilotētajai lidmašīnai pirms diviem mēnešiem veikta tehniskā pārbaude, nekādas problēmas nav konstatētas.

Kā atzina Ādažu lidlauka direktors, piloti pirms izlidošanas un pēc atlidošanas veic ierakstu lidlauka žurnālā, norādot iecerēto maršrutu. Nekādas sīkākas ziņas nav jāsniedz, jo tiek izmantota tā sauktā nekontrolētā gaisa telpa.

Perekriostovs pastāstīja, ka avārijai ir viens aculiecinieks - kāds puisis redzējis, ka lidmašīna lido 30-50 metru augstumā, veic strauju augstuma uzņemšanu un tad no augstākā punkta vertikāli, lidojot spirālē, ietriecas zemē. Ietriekšanās brīdī lidaparāts aizdedzies.

Uz notikuma vietu īsi pēc avārijas atsteigušies vietējie iedzīvotāji, kuriem izdevies izvilkt no avarējušā lidaparāta abus vīriešus, taču bijis jau par vēlu un viņi bija miruši.

Lūgts novērtēt Vectirāna pilota prasmi, Perekriostovs atzina, ka to var raksturot kā normālu. Vectirāns lidojis piecus gadus, viņa stāžs bijis 450-500 lidojuma stundas, nekādi būtiski incidenti ar viņa līdzdalību līdz šim nav reģistrēti.

Perekriostovs norādīja, ka patlaban ir pāragri izteikt minējumus par avārijas iemesliem - to darīs speciāli izveidota izmeklēšanas komisija.

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojā atzina, ka līdz vakaram nav izdevies noskaidrot otra bojāgājušā - pasažiera - personību. Svētdien notikuma vietā darbs turpināsies.

Kā ziņots, sākotnējā notikuma vietas apskate liecina, ka pie Turaidas avarējusī lidmašīna vertikāli ietriekusies zemē, žurnālistiem pastāstīja Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Visvaldis Trūbs.

Nav pazīmes, ka mēģināts nolaisties - nav ne slīdēšanas, ne bremzēšanas pēdu.

Tiek pieļauta iespēja, ka veikts kāds pārāk sarežģīts manevrs.

Aviācijas eksperti darbu lidmašīnas avārijas vietā turpinās rīt, notikuma vietā uzzināja aģentūra LETA.

Kukurūzas lauku, kurā nokritusi pazīstamā uzņēmēja Gundara Vectirāna pilotētā Ādažu aviokluba mazā sporta lidmašīna "Savage", policija norobežojusi un nepielaiž ziņkārīgos. Notikuma vietā atrodas policija un aviācijas eksperti.

Kā novēroja aģentūra LETA, lidmašīna ir pilnībā nodegusi, netālu no tās atrodas abu bojāgājušo vīriešu mirstīgās atliekas. Patlaban tiek gaidīts speciālais transports, kas bojāgājušos nogādās Gaiļezerā, kur 3-4 dienu laikā tiks veiktas nepieciešamās ekspertīzes.

Patlaban joprojām nav noskaidrota bojā gājušā pasažiera personība.

Latvijas Televīzija ziņo, ka laika apstākļi notikuma vietā ir ļoti labi.

Kā ziņots, pie Turaidas avarējušo Ādažu aviokluba lidmašīnu pilotējis pazīstamais uzņēmējs, autotirgotāja "Amserv Motors" līdzīpašnieks Vectirāns, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Lidmašīnas pilots bijis Vectirāns, apstiprināja SIA "Avio Rīga" pilotu skolas valdes loceklis Edvīns Vansovičs, sīkāku informāciju par bojāgājušā pilota personību nesniedzot.

Tomēr informācija internetā liecina, ka Vectirāns ir aviācijas entuziasts un saistīts ar "Avio Rīga" pilotu skolu.

"Amserv Motors" tirdzniecības vadītājs Ints Pērkons atturējās no komentāriem par notikušo, norādot, ka viņa rīcībā nav nekādas informācijas.

"Amserv Motors" pēcpārdošanas daļas un servisa vadītājs Armands Vimba atzina, ka patlaban saņemta neoficiāla informācija par to, ka traģiski bojāgājušais ir "Amserv Motors" vadītājs Vectirāns. Uzņēmumā pirmdien, 17.oktobrī, plānota vadības sapulce, bet otrdien, 18.oktobrī, notiks akcionāru sapulce, uz kuru ieradīsies igauņu akcionāri.

Vimba apstiprināja, ka Vectirāns nodarbojies ar aviāciju, taču nezināja, vai viņam bija lidmašīna. Tomēr viņš uzsvēra, ka Vectirāns lidojis jau kādu laiku un bijis profesionāls lidotājs.

Otrs bojāgājušais bijis pasažieris, par viņa personību Vansovičs nebija informēts.

Vectirāns pilota apmācību izgājis un licenci ieguvis "Avio Rīga" pilotu skolā. Viņa pieredzi Vansovičs raksturoja kā "nelielu", tomēr uzsvēra, ka pilotam apmācības bija izietas un dokumenti kārtībā.

Vectirāns ir vienīgais "Amserv Motors" valdes loceklis un 30% kapitāldaļu īpašnieks. Pārējie 70% kapitāldaļu pieder Igaunijas "Amserv Grupi AS".

"Amserv Motors" ir "Toyota" un "Lexus" automašīnu oficiālais pārstāvis Latvijā.

Vectirāns ieņem vadošus amatus arī citos uzņēmumos - "Marno J" valdes loceklis, "Hotel Bellevue" valdes priekšsēdētājs, "Latomar" vienīgais valdes loceklis, SIA "Purvciems", SIA "Orlando", SIA "Lielie nami" vienīgais īpašnieks un valdes loceklis, SIA "Pluss V" valdes loceklis, SIA "M.J. Finance" valdes loceklis.

Šodien īsi pēc plkst.16 pie Turaidas avāriju piedzīvojusi Ādažu aviokluba mazā sporta lidmašīna "Savage"; abi lidmašīnā esošie vīrieši gājuši bojā.

Avārija notikusi netālu no Siguldas, pie autoceļa Turaida-Ragana 1.kilometra, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Lidaparāts ietriecies kukurūzas laukā, nolaužot kreiso spārnu. Pēc negadījuma lidmašīna aizdegusies. Aptuvenā degšanas platība - desmit kvadrātmetri. Traģēdijas vieta atrodas 200 metrus no Turaidas-Raganas ceļa un 200 metrus no tuvākās mājas.

Abi bojāgājušie bija vienīgie, kas atradās lidmašīnā.

Avarējusi sporta tipa mazā lidmašīna.

Notikuma vietā darbu turpina atbildīgie dienesti. Diemžēl brīdī, kad ugunsdzēsēji ieradušies notikuma vietā, bijis jau par vēlu un lidaparātu pilnībā bija pārņēmušas liesmas.

Pēc aculiecinieku stāstītā, pirms avārijas lidmašīna gaisā veikusi bīstamus trikus.

Pie Siguldas avarējusi Ādažu aviokluba lidmašīna, apstiprināja Ādažu lidlauka direktors un vecākais pilots-instruktors Anatolijs Perekriostovs.

Viņš norādīja, ka ultra vieglā lidmašīna "Savage" šodien pacēlusies gaisā Ādažos un avarējusi pie Turaidas.

Informācija internetā liecina, ka Ādažu lidlaukā darbojas Ādažu avioklubs, kā arī SIA "Avio Rīga" pilotu skola.

Ādažu avioklubs regulāri rīko pilotu amatieru sacensības, kurās ar ultra vieglajām lidmašīnām piedalās dažādu valstu piloti.

Portāls "Delfi.lv", atsaucoties uz iekšlietu ministra pienākumu izpildītāju Aigaru Štokenbergu (V), ziņo, ka avārija notikusi plkst.16.03.

Mediķi lidmašīnas avārijas vietā pie Turaidas ieradušies deviņas minūtes pēc izsaukuma, taču bijis jau par vēlu, apstiprināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas speciāliste Laura Ševčenko. Izsaukums plkst.16.06 saņemts no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta.

Informācija internetā liecina, ka Turaidas-Raganas ceļa apkārtne ir populāra mazās aviācijas vieta, kur tiek nodrošināti aerotūrisma pakalpojumi.

Populāri ir panorāmas lidojumi virs Gaujas nacionālā parka, kurus organizē "Latvijas Aeroklubs", teikts 2000.gadā izstrādātajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pētījumā par piedzīvojumu un aktīvā tūrisma iespējām Latvijā.

Lidojums ar četrvietīgu lidmašīnu (ieskaitot pilotu) notiek 300 metru augstumā un tā ilgums ir 6-8 minūtes. Standarta maršrutā lidojums, kura garums ir ap 20 kilometriem, norit virs Krimuldas, Siguldas un Turaidas.

Lidojumi nav iespējami tad, ja ir migla vai zemi mākoņi, vēja ātrums pārsniedz 15 metru sekundē.

Gadā aerotūrisms pulcē daudzus simtus cilvēkus.

Tomēr "Latvijas Aerokluba" direktors Māris Ritums pastāstīja, ka viņš jau ilgāku laiku nerīko lidojumus no populārā lidlauka Raganas apkārtnē, jo lidmašīnas savešanai kārtībā trūkst līdzekļu.

Ritums bija saņēmis sākotnējo informāciju par notikušo negadījumu, un atzina, ka nezina, kurš bija lidojis un ar kādu lidmašīnu veikts lidojums. Katrā ziņā pacelšanās neesot veikta no viņa savulaik izmantotā lidlauka netālu no Raganas.

Kā atzina pieredzējušais lidotājs, lidaparāts avarējis kādā kukurūzas laukā.

Viņš pieļāva, ka lidotāji varēja arī nebūt profesionāļi, bet "pašdarbnieki", jo pēdējā laikā šāda tendence mazajā aviācijā pastiprinājusies. Taču avārijas gadoties arī profesionāliem lidotājiem.

Ritums stāstīja, ka arī mazajā aviācijā ir stingri licencēšanas noteikumi un lidaparātiem jāveic apkopes, nepieciešams apdrošināties, saņemt licenci, iziet regulārās pārbaudes. Cilvēkiem, kuri vēlas izmantot aerotūrisma pakalpojumus, pirms lidojuma būtu jāpārliecinās par lidmašīnu un pilotu atbilstību prasībām.

Ar Civilās aviācijas aģentūras vadību pagaidām nav izdevies sazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!