Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts pēc Latvijas Fotogrāfijas muzeja ierosinājuma nolēmis piešķirt LZA goda doktora grādu inženierzinātnēs Valteram Capam par Valsts elektrotehniskās rūpnīcas (VEF) "Minox" kameras izgudrošanu un dizainu kā principiāli jaunu tehnoloģisku risinājumu fotokameru ražošanā trīsdesmitajos gados.
Kā informēja LZA preses sekretāre Ilga Tālberga, goda doktora diploms Capam tiks pasniegts pirmdien, 3.septembrī, plkst.12 akadēmijas sēžu zālē, 2.stāvā. Caps, kurš ir izcils konstruktors un izgudrotājs un kurš visu savu dzīvi ir veltījis miniatūra fotoaparāta idejai, tās realizācijai un pilnveidošanai, dzimis 1905.gada 4.septembrī Rīgā, kur nodzīvojis līdz 1921.gadam un no 1936. līdz 1941.gadam.

Zinātnieks strādājis grāmatu spiestuvē kā litogrāfa māceklis un VEF, kur radījis pirmo pasaulē miniatūro fotoaparātu "Minox". Caps strādājis arī Igaunijā un Vācijā, bet no 1950.gada dzīvo un strādā Šveicē, kur nodarbojas ar aprēķiniem un konstruēšanas darbiem miniatūrās fotogrāfijas jomā.

Miniatūras fotokameras prototips tapa laikā no 1932.-1936.gadam Tallinā. Priekšlikums ražot "Minox" Igaunijā neatrada interesi, turpretī VEF Rīgā to uzņēma ar izpratni. 1936.gada rudenī Caps pārcēlās uz Rīgu un kopā ar latviešu inženieriem un konstruktoriem Eduarda Bērziņa vadībā ķērās pie tehnoloģiskās izstrādes rūpnieciskai ražošanai.

1937.gadā tapa fotoaparātu eksperimentālā partija, bet tā sērijveida ražošana sākās 1938.gadā. No 1937. līdz 1942.gadam VEF saražoja ap 17 000 kameru, kuras eksportēja uz visām attīstītākajām pasaules valstīm.

1940.gadā, kad Latviju okupēja PSRS, ražošana netika pārtraukta, tikai gravējumu "Made in Latvia" aizstāja ar "Made in USSR". 1944.gadā vācieši iekārtas un rasējumus izveda uz Vāciju, un 1948.gadā Veclārā Capa dibinātā firma "Minox GmbH" sāka ražot "Minox" kameru. Minētā firma Vācijā līdz šai dienai ir izlaidusi ap miljonu dažādu modeļu "Minox" fotoaparātu.

Capa patenta pieteikums Somijā reģistrēts 1936.gadā un kopumā tas pieteikts vismaz 20 valstīs, to skaitā Austrālijā, ASV, Kanādā, Beļģijā un Francijā. Kā pieteicēja visur norādīta VEF, bet autors - Valters Caps.

Lai arī kopš "Minox" izgudrošanas laika tehnoloģijas ir attīstījušās ļoti strauji, fotoaparātam joprojām ir tas pats tehniskais un stilistiskais dizains, kāds bija pirmajam. Caps joprojām kontaktējas ar Latvijas un Igaunijas fotogrāfu sabiedrībām, bet pagājušajā gadā šīs valstis apmeklēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!