Trešdien Latvijas Dabas muzejā tika atklāts "Natura 2000" stends un forums "Sabiedrības iesaistīšana dabas daudzveidības saglabāšanai Natura 2000", kuru mērķis ir veicināt sabiedrības informētību, izpratni par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām Latvijā.
Atklāšanas pasākumā vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pozitīvi novērtēja to, ka Latvijā izveidotas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, un arī atzina, ka sabiedrībai nav sniegts pietiekami daudz informācijas, lai izskaidrotu šo aizsargājamo dabas teritoriju nepieciešamību.

Latvijas Dabas fonda rīkotā foruma "Sabiedrības iesaistīšana dabas daudzveidības saglabāšanai Natura 2000" laikā speciālisti no īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrācijām, pašvaldībām, privātie zemju īpašnieki, tūrisma uzņēmumi piedalījās ar ziņojumiem par jau paveikto sabiedrības informēšanas jomā un sabiedrisko attiecību speciālista Haralda Burkovska vadībā diskutēja par mērķiem, uzdevumiem, problēmām un reāliem risinājumiem informācijas izplatīšanās jomā.

Foruma dalībnieki uzskata, ka nepieciešams izstrādāt vienotu stratēģiju un pievērst papildu uzmanību ne vien attīstības un apsaimniekošanas, bet arī informācijas aprites jautājumiem, tā panākot efektīvu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apsaimniekošanu.

Trešdien tika atklāts arī stends "Natura 2000", kurā aplūkojamas visas 336 Latvijā esošās "Natura 2000" teritorijas. Turklāt, to veidojot, domāts par apmeklētāju intereses piesaistīšanu, tālab stends aprīkots ar speciālu ierīci, kas ļauj, nospiežot pogu pie konkrētas teritorijas nosaukuma, uzreiz ieraudzīt šo teritoriju arī Latvijas kartē.

Stendu paredzēts papildināt ar interaktīviem elementiem un ar laiku piedāvāt apmeklētājiem ne vien iespēju uzzināt teritorijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, bet arī papildu informāciju par šo vietu.

"Natura 2000" stends tapis ar Vides ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes un Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.

Aizsargājamās Dabas teritorijas aizņem apmēram 12% no kopējās Latvijas teritorijas. Aizsargājamo platību skaits pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis. 1999.gadā par aizsargājamu uzskatīja tikai apmēram 9% Latvijas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!