Foto: LETA
Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) jau 2015.gadā ar Veselības ministriju (VM) vienojās, ka e-veselībā tiks izstrādāta pieeja māsām dokumentu sagatavošanai, tomēr divu gadu laikā tas joprojām nav izdarīts, intervijā norādīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa skaidroja, ka jau tagad medicīnas māsas sagatavo dokumentus, piemēram, hronisko pacientu recepšu pagarināšanu, darba nespējas lapas un citus dokumentus. Ārsts dod norādījumus, pārbauda un paraksta, bet māsa sagatavo dokumentu, un tā tas ir pieņemts visā pasaulē.

Veide piebilda, ka igauņiem māsai pat ir tiesības patstāvīgi pagarināt recepti, tomēr, kaut arī Latvijas likumi to nepieļauj, sagatavot dokumentus māsa drīkst.

Uz jautājumu, kāpēc e-veselībā negrib ļaut pieeju māsām, Veide norādīja, ka tas jāprasa ministrijai. "Mēs esam atkārtoti to atgādinājuši," skaidro Veide.

Pēc viņas domām, šāda situācija nevis samazina ārsta slodzi, bet to palielina, tāpēc, kamēr e-veselība netiks sakārtota, ģimenes ārsti izmantos visus pieejamos līdzekļus, lai neslēgtu tādus līgumus, kas neļauj veikt ārsta darbu ātri un efektīvi.

Kā iepriekš paudusi Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska, asociācija ir neizpratnē, kāpēc e-veselības lietošanas apmācībās netiek iekļautas medicīnas māsas.

Raiska norādīja, ka sūdzības par māsu neiekļaušanu e-veselības lietošanā asociācija saņem gan no ģimenes ārstu praksēm, gan pašām māsām.

Raiska norādīja, ka asociācijai bijušas arī vairākkārtējas sarunas ar VM, un tā izsniegusi dokumentu par to, lai Nacionālais veselības dienests (NVD) sazinās ar asociāciju, lai skaidrotu, kāda ir māsas loma e-veselības sistēmā. Tomēr vairāku mēnešu laikā nekādas darbības nav notikušas, atzina Raiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!