Valsts ieņēmumu dienests (VID) divu nedēļu laikā Finanšu ministrijā iesniegs Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, par kuriem radusies šaubu ēna un aizdomas par negodprātīgu rīcību, trešdien informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone preses konferencē sacīja, ka pagaidām neatklāšot ne cik cilvēku, ne kāda līmeņa darbinieki būs šajā iespējamo negodprātīgo darbinieku sarakstā. Taču "nojausma par atsevišķām personām" viņai esot.

Pētersone neizslēdz, ka saraksts nebūs galīgais. Sākotnēji tajā tiks iekļautas Finanšu policijas amatpersonas, bet vēlāk tas tiks papildināts ar darbiniekiem no muitas un citām VID struktūrām, kurās ir augsti korupcijas riski.

"Augoni nevar turēt ilgi, tas ir jāizgriež pēc iespējas ātrāk. Ir spēcīgi un gudri darbinieki, kas cīnās ar noziedzību, taču, no otras puses, sniedzot informāciju noziedzniekiem, viņi nopelna arī sev," sacīja Pētersone.

Jautāta, ar kādām metodēm varētu atbrīvoties no darbiniekiem, kas neraisa uzticību, Pētersone atzina, ka pagaidām visus priekšlikumus neatklās, taču dažus ierosinājumus varot "nošpikot" no Prokuratūras likuma, piemēram, par interešu konfliktu vai rupjiem ētikas pārkāpumiem.

Reizniece-Ozola norādīja, ka pār VID kritusi "milzu šaubu ēna", kas noved pie sabiedrības demoralizēšanās, un zūdot motivācija maksāt nodokļus. Tas ir nepieņemami, tāpēc nepieciešama strauja rīcība, sacīja ministre.

"Svarīgi pēc iespējas ātrāk tikt vaļā no cilvēkiem, pār kuriem krīt šaubu ēna. Jo ilgāk šo jautājumu risinās, jo vairāk degradēsies visa sistēma," skaidroja Pētersone.

Finanšu ministre pieļāva, ka strauja atbrīvošanās no negodprātīgajiem darbiniekiem uz kādu laiku vājinās VID darbu, iespējams, ka tie varētu būt nevis daži mēneši, bet līdz pat gadam. "Tomēr, ja kādam no profesionāļiem "kāja ir paslīdējusi" un izveidojušās saites ar kriminālo pasauli, tad labāk no šāda darbinieka atbrīvoties nekavējoties, jo šīs saites saraut nav iespējams," norādīja ministre.

"Mums ir nepieciešams uzticams un drošs VID. VID vadītāju Pētersoni es redzu kā savu partneri un galveno darba veicēju, lai šis uzdevums tiktu izpildīts. Ja panāksim, ka VID darbiniekiem var uzticēties, tad arī sabiedrība ticēs VID," sacīja Reizniece-Ozola.

Kā ziņots, Reizniece-Ozola trešdien tikās ar Pētersoni, lai pārrunātu VID darba aktuālos jautājumus, nodokļu iekasēšanas efektivitātes uzlabošanu, kā arī darbu pie ēnu ekonomikas ierobežošanas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!