Latvijas veikalos pircēji masveidā sākuši izpirkt vārāmo sāli, aģentūru LETA informēja tirdzniecības vietās.
"VP Market" preses sekretārs Ivars Andiņš informēja, ka sāls tirdzniecība uzņēmuma veikalos visā Latvijā pēdējās dienās ir pieaugusi septiņas reizes. "Pārdošanas apjomi būtu vēl lielāki, ja daudzās tirdzniecības vietās sāls krājumi vienkārši nebūtu izbeigušies. Tādam pieprasījumam mēs nebijām gatavi," sacīja Andiņš.

Kā norādīja Andiņš, izveidojusies situācija, ka sāls pietrūkst arī vairumtirgotājiem, kas nespēj apmierināt augošo pieprasījumu.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inta Krasovska informēja, ka pēdējās nedēļas laikā pieprasījums pēc parastā vārāmā sāls "Rimi" veikalos pieaudzis 46 reizes.

Kā norādīja Krasovska, vienas dienas laikā no noliktavas tiek izņemta mēneša norma.

Arī "Rimi" lielākie sāls piegādātāja - "Latvijas sāls tirdzniecības kompānija" - informējusi, ka vienas dienas laikā tiek notirgots tāds pats apjoms, kā parasti mēneša laikā.

Kā ziņots, no septembra Latvijā varēs tirgot tikai jodētu galda un vārāmo sāli, paredz Ministru kabineta komitejā akceptētās obligātās nekaitīguma, kvalitātes, higiēnas un marķējuma prasības pārtikā lietojamajam sālim, kā arī prasības sāls izmantošanai pārtikas ražošanā un izplatīšanai.

Galda vai vārāmajā sālī joda jonu saturam būs jābūt 0,002 līdz 0,005%. Galda sāls jodēšanai varēs izmantot nātrija jodīdu, kālija jodīdu vai kālija jodātu.

Jaunā kārtība ļaus novērst joda deficītu Latvijā. Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji neuzņem pietiekami daudz joda, informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļā. Daudzās citās Eiropas valstīs arī drīkst tirgot tikai jodētu sāli.

Pirms Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai veikalos būtiski pieauga pieprasījums pēc rupjā vārāmā sāls, kurš tika izpirkts lielā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!