Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) otrdien izsludinājusi konkursu, kura uzvarētajam būs jāveic Latvijas paviljona pasaules izstādē "World Expo 2010" būvniecības izmaksu ekspertīze, liecina publikācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Saskaņā ar publikāciju konkursa uzvarētājam būs jāizvērtē Latvijas paviljona būvdarbu, tai skaitā ģeodēziskās izpētes un gruntsgabala sagatavošanas, tāmes saturs un izmaksu pamatotība.

Piedāvājumus pretendentiem jāiesniedz līdz 18.martam.

Jau vēstīts par LIAA otrdien valdībai ziņoto, ka Latvijas topošajam paviljonam pasaules izstādē "World Expo 2010" Šanhajā radušies papildus izdevumi, jo ir pieaugušas celtniecības materiālu cenas, taču tos iecerēts segt no ēdināšanas pakalpojumiem paredzētiem līdzekļiem un no suvenīru tirdzniecības ienākumiem.

Februāra sākumā paviljona būvētājs SIA "Aerodium" informēja par Latvijas dalību izstādē atbildīgo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), ka līdz ar celtniecības materiālu sadārdzinājumu papildus ir nepieciešami vairāk nekā 51 200 latu.

Līdz pagājušās piektdienai Šanhajā jau bija pabeigta paviljona pamatu būvniecība, sagatavotas metāla konstrukcijas, kuru montāža būvlaukumā sāksies šonedēļ.

Jau ziņots, ka Latvijas paviljons izstādē būs viens no 192 valstu paviljoniem, un ik dienu izstādi apmeklēs 400 000 cilvēku. Latvijas dalības organizētāji cer, ka izstādes apmeklētājus Latvija spēs ieinteresēt ar divām lietām - pašu paviljonu, kas nebūšot vienkāršs angārs, bet gan speciāli būvēta celtne, kā arī latviešu - ķīniešu valodas lielo vārdnīcu, ko plānots laist klajā izstādes laikā.

Klupieniem pārpilna līdz šim bijusi dalībai "World Expo" nepieciešamā ziedojuma saņemšana no Rīgas brīvostas. Vispirms ziedojuma saņemšana ilgstoši kavējās, Rīgas brīvostai nepaskaidrojot notikušā apstākļus. Pēc tam brīvosta vēlējās saņemt Ģenerālprokuratūras apstiprinājumu ziedojuma izdarīšanas likumībai, proti, vai ziedojums kā publicitātes un mārketinga pasākums atbilst terminam "infrastruktūras apsaimniekošana un attīstīšana", kas minēts Ostu likumā. Ģenerālprokuratūra deva pozitīvu atbildi, taču pretēju atzinumu vēlāk sniedza KNAB, tāpēc brīvosta pagaidām galīgo lēmumu par ziedojuma piešķiršanu nav pieņēmusi.

Savukārt valdība nolēma izstrādāt grozījumus valsts mantas izšķērdēšanas likumā, lai mainītu valsts mantas izšķērdēšanas definīciju un tādējādi juridiski ļautu Rīgas brīvostai ziedot valstij nepieciešamos līdzekļus.

"World Expo 2010" notiks Ķīnas finanšu metropolē Šanhajā laikā no maija līdz oktobrim, un Latvijai savs paviljons ir jāuzbūvē līdz aprīlim. Paviljona kopējās izmaksas plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!