Foto: DELFI
Sūtīt pensijā visus, kas nav gatavi iet līdzi laikam. Sākt aktīvāk pelnīt. Krasi samazināt augstskolu skaitu un palielināt finansējumu atlikušajām. Likt visiem atcerēties tos vārdus un sasniegumus, ar ko Latvija var lepoties. Budžeta vietas piedāvāt tikai tajās specialitātēs, pēc kurām tirgū ir pieprasījums. Aktīvi publicēties starptautiskajos izdevumos angļu valodā. Lūk, vien daži ceļi, kas ļautu Latvijai ieņemt augstāku vietu augstskolu reitingos un kļūt par studentu magnētu, piesaistot jaunos un talantīgos, kādu valstī trūkst.

Rīkojoties gudri un izlēmīgi, veiksme ir visnotaļ iespējama, nešaubās bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis: "Labs piemērs ir Varvikas Universitāte Lielbritānijā. Tā dibināta 1965. gadā, krietni vēlāk nekā mūsu LU un RTU. Nav bagāta un ir bez vēstures. Taču tai bija izvirzīts mērķis, tika strādāts stratēģiski, piesaistot noteiktus pasniedzējus un specializējoties konkrētās nozarēs. Varvikas Universitāte fokusējās uz dažādu konsorciju veidošanu, sadarbību ar dažādām struktūrām un institūcijām. Kopš 2015. gada tā ir galveno reitingu "zelta simtniekā". Tas ir simbols veiksmei, ko var sasniegt, 50 gadus mērķtiecīgi un cītīgi strādājot!"

Uz redzēšanos, vecā gvarde, dodiet ceļu talantīgajiem jauniešiem!

Attiecībā uz profesūras vecumu pasaulē ir divas pretējas pieejas. Francijā un daudzās citās Eiropas valstīs pensijas vecums ir labs veids, kā pat zinātnes spīdeklim pateikt "Uz redzēšanos!" un nosūtīt viņu pelnītā atpūtā ar pienācīgu pensiju, atbrīvojot ceļu talantīgai jaunatnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!