Foto: Kadrs no video

Piektdien, 24. augustā, veiksmīgi aizvadītas līdz šim vērienīgākās un lielākās mācības, ko Valsts policija kopā ar sadarbības partneriem rīkoja, lai trenētu un pārbaudītu reaģēšanas spējas un starpinstitucionālo sadarbību valsts apdraudējuma gadījumā, tostarp nemieru likvidēšanā, portālu "Delfi" informē Valsts policijā.

Gan Jēkabpilī, gan Valmierā notikušo mācību scenārijā izspēlēta situācija, kad izmantojot pulcēšanās brīvību, bruņota cilvēku grupa musina un izraisa nemierus ar mērķi pārņemt varu.

Savukārt Valsts policija, reaģējot uz to, iedarbina reaģēšanas plānus, lai radušos situāciju normalizētu un nodrošinātu sabiedrisko kārtību.Valsts policijai sadarbojoties ar Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienībām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām Iekšlietu ministrijas padotībā esošām iestādēm, mācību scenārijs veiksmīgi izspēlēts, atrisinot krīzes situāciju gan Valmierā, gan Jēkabpilī.

Iespēja organizēt un īstenot tik apjomīgas mācības, tās izspēlējot realitātei pietuvinātos apstākļos, ir ļoti būtiska – dzīvē pārbaudīt Valsts policijas reaģēšanas spējas un savstarpējo sadarbību ar citām drošības struktūrvienībām un sadarbības partneriem tieši realitātei pietuvinātos apstākļos ļauj patiesi konstatēt, kā darbojas pastāvošie reaģēšanas mehānismi un plāni.

Tas ļauj drošā vidē pārbaudīt vai šajos mehānismos ir kādas nianses, kas jāprecizē vai jāuzlabo.

Jāpiebilst, ka Valsts policijai ir izstrādāti vairāki rīcības plāni un mehānismi dažādiem krīžu situāciju gadījumiem. Ņemot vērā, ka tās nav ikdienišķas situācijas, ir ļoti būtiski, ka šos plānus var pārbaudīt mācībās – tā ir nozīmīga darba sastāvdaļa, kas uztur tonusu un trenē reaģēšanas prasmes, lai augstā līmenī arī turpmāk rūpētos par iedzīvotāju drošību, saskaroties ar dažādām situācijām.

Valsts policija izsaka pateicību kolēģiem un sadarbības partneriem, tostarp Jēkabpils un Burtnieku pašvaldībām, par dalību mācību organizēšanas un izspēlēšanas norisē, kā arī izsaka pateicību iedzīvotājiem par sapratni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!