Foto: Publicitātes foto
Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" veiksmīgi nogādāts kosmosā, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Agnese Jēkabsone.

Augstskolas izstrādātais satelīts plkst.6.59 pēc Latvijas laika ar nesējraķeti PSLV-C38 tika nogādāts kosmosā.

"Venta-1" riņķos Zemajā zemes orbītā (LEO) aptuveni 505 kilometru augstumā. Satelīts zemi apriņķos 16 reizes diennaktī, bet ne vienmēr tā signālu varēs uztvert. Signālu labi varēs uztvert tikai divas līdz trīs reizes dienā aptuveni uz 10 minūtēm.

Pirmajā orbītas apriņķošanas reizē satelīta signālu nevarēs uztvert, jo tas šķērsos Krievijas vidieni, bet tiek prognozēts, ka jau nākamajās trīs orbītas apriņķošanas reizēs būs iespējams uztvert satelīta signālu.

Ventspils Augstskolas komanda tiešraidei sekoja līdzi augstskolas radiostacijā, no kuras arī notiks satelīta "Venta-1" signālu uztveršana, bet Ventspils Augstskolas pārstāvis – galvenais projekta koordinators no augstskolas puses Aigars Krauze bija devies uz Indiju, lai būtu klāt vēsturiskajam mirklim, kad satelīts sāka savu ceļu kosmosā.

Darbs ar Latvijas pirmo satelītu tikai sākas, komentējot satelīta "Venta-1" nogādāšanu kosmosā norāda galvenais projekta koordinators Krauze.

Viņš skaidroja, ka no vienas puses ir liela padarīta darba sajūta un prieks par to, ka izdevies satelītu nogādāt kosmosā. No otras puses - darbs ar satelītu, ar signālu uztveršanu tikai sākas.

Nesējraķetes startam viņš sekojis vadības centrā, kur to vērojis no speciāla skatu balkona. Raķete esot bijusi aptuveni divu kilometru attālumā. Iespaids par tās startu bijis grandiozs - sākumā viss noritējis bez skaņas, tad parādījusies lielā uguns strūkla un pēc tam jau arī milzīgs troksnis, kad raķete pacēlusies.

Nesējraķete "PSLV-C38" bija 44 metrus augsta, tās diametrs - 2,8 metri, bet kopējā masa - 320 tonnas. Raķete sastāvēja no četriem posmiem. Ar tās palīdzību kosmosā tika nogādāti pavisam 30 satelīti no 15 valstīm.

Satelīts "Venta-1" tehniski bija gatavs startam jau pirms gada - to bija plānots nogādāt Zemes orbītā ar nesējraķeti "PSLV-C34", taču, neveiksmīga novietojuma uz raķetes un lielā satelītu skaita dēļ aprēķini liecināja, ka risks sadurties ar kādu citu satelītu bija pārāk liels, tādēļ Latvijas satelīta starts ar "PSLV-C34" nenotika.

Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" izstrādāts, sadarbojoties VeA un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti.

Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt inženierzinātņu studiju attīstību VeA. Galvenie eksperimenti, ko plānots veikt ar "Venta-1", ir kuģu satiksmes identifikācijas (AIS) datu uztveršana ar satelīta palīdzību un to pārraide uz Zemes staciju VeA. Ar šādu satelīttehnoloģiju palīdzību iespējams sekot kuģu maršrutiem daudz plašākā teritorijā, nekā to iespējams izdarīt ar tradicionālām AIS sistēmām, kas izvietotas gar krasta līniju un darbojas 20 - 40 kilometru rādiusā, skaidroja VeA pārstāve.

Saistībā ar satelīta "Venta-1" projektu jau pašlaik VeA informācijas tehnoloģiju un elektronikas programmu studentu bakalauru un maģistru darbu tematikā liels īpatsvars ir ar satelīttehnoloģijām saistītai problemātikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!