Foto: F64
Latgaliešu valoda ir latviešu valodas variants un tā nav cita valoda, un tai nav jābūt par otro, trešo vai kādu citu oficiālo valodu, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Valsts valodas komisijas priekšsēdētāja amata kandidāts Andrejs Veisbergs.

Tāds ir Valsts valodas komisijas viedoklis, un to nav plānots to mainīt.

Veisbergs gan atzina, ka tas ir diezgan sarežģīts jautājums, vai latgaliešu valoda ir valoda vai arī latviešu valodas dialekts.

Jautāts, vai Saeimā deputāti var lietot latgaliešu valodu, viņš norādīja, ka tas ir atkarīgs no tā, cik daudz apkārtējie cilvēki to spēj saprast. Latgaliešu valodai ir dažādi varianti, un tas nebūtu labākais variants, ja deputāts runātu tādā formā, kuru lielākā daļa cilvēku nevar saprast.

Arī deputātu sacītais solījums jeb zvērests, stājoties amatā, ir jādod latviešu literārajā valodā. Protams, nevar "piekasīties" atsevišķām skaņām, jo cilvēkiem ir atšķirīga izruna, taču pilnīga teksta pārveidošana citā valodas variantā nav pareiza, uzskata Veisbergs.

Kā ziņots, Saeimas darba valoda ir latviešu valoda un deputātu solījums vai zvērests, stājoties amatā, ir jādod latviešu valodā. 11.Saeimas pirmajā sēdē Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) deputātiem, kuri solījumu nodeva latgaliešu valodā, lika to atkārtot vēlreiz latviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!