Naktī uz otrdienu stiprais vējš radīja postījumus “Latvenergo” elektrolīnijās visā valsts teritorijā, pārsvarā - ārpus pilsētām, lauku rajonos, visvairāk bojājumu konstatēja Ventspils rajonā. “Latvenergo” turpina novērst bojājumus, bet sinoptiķi sola, ka otrdien pēcpusdienā vējš pierims.
“Latvenergo” informē, ka visbiežāk bojājumu iemesls ir līnijās iekrituši koki un koku zari, kas vai nu rada īsslēgumus vai pat pārrauj līniju vadus. Visvairāk bojājumu konstatēts Ventspils rajonā (28), arī Gulbenes rajonā (25), arī Madlienā, Ķekavā un Zvejniekciemā. Līdz otrdienas rītam, pulksten 9 Dienvidu elektriskajos tīklos konstatēto 26 bojājumi, Centrālajos elektriskajos tīklos – 70, Rietumu elektriskajos tīklos – 51, Ziemeļu elektriskajos tīklos – 62, Ziemeļaustrumu elektriskajos tīklos – 56, Austrumu elektriskajos tīklos – 10.

Ja laika apstākļi uzlabosies, “Latvenergo” speciālisti cer remontdarbus paveikt 24 stundu laikā, taču patlaban brāzmainais vējš un lietus turpinās.

“Latvenergo” pieredze liecina, ka stiprs vējš veselus kokus spēj izgāzt ar saknēm, arī šobrīd koki daudzviet Latvijā iegāzti elektrolīnijās. Līnijās iekārušies koki bieži ir pārliekušies pāri autoceļiem, radot draudīgu situāciju ikvienam, kas šādām vietām tuvojas. Tādēļ AS “Latvenergo” brīdina būt piesardzīgiem, un apdomīgas rīcības vietā neizvēlieties riskēt ar savu un līdzcilvēku dzīvību.

Redzot zemē guļošu līnijas vadu vai uz līnijas uzkritušu koku, nekādā gadījumā netuvojieties tam un neļaujiet to darīt arī citiem! lūdzam par to ziņot tuvākajā latvenergo elektrisko tīklu rajonā, atgādina uzņēmums.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra informē, ka visstiprāk vējš aizvadītajā naktī ir pūtis Baltijas jūras piekrastē, kur vēja brāzmas sasniedza 25-30 metrus sekundē.

Kurzemē no Baltijas jūras krasta tālākos rajonos vējš brāzmās pūta ar ātrumu 19-21 metri sekundē, arī Vidzemē to stiprums sasniedza 15 - 20 metri sekundē. Latgalē un Zemgalē vēja brāzmas pieturējās ap 16-19 metri sekundē.

Kurzemē aizvadītajā naktī arī stipri lija, pēc Latvijas novērojumu staciju datiem visvairāk nolija Kolkā - 37 milimetri (tā ir gandrīz divu dekāžu norma), Ventspilī - 34 milimetri (aptuveni pusotra dekādes norma). Stiprs lietus bija arī Pāvilostā un Stendē.

Vēl stiprs un brāzmains dienvidrietumu vējš saglabāsies otrdienas priekšpusdienā, teritorijas lielākajā daļā brāzmas sasniedzot 20 - 24 metrus sekundē, bet piekrastes rajonos tās gaidāmas līdz 27 - 32 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!