Foto: LETA

Šobrīd Saeima, Ministru kabinets un Valsts prezidenta kanceleja spēj reaģēt uz visiem notikumiem valstī un risināt aktuālos jautājumus, tiekoties Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), kas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa slimības laikā ir viņa vietas izpildītāja, un kancelejas vadītājam Guntim Puķītim, secinājušas amatpersonas.

Kā informē Valsts prezidenta kanceleja, tikšanās laikā Mūrniece un Puķītis pauda gandarījumu par jaunākajām ziņām, kuras par Valsts prezidenta veselības uzlabošanos snieguši viņu ārstējošie ārsti. Saeimas priekšsēdētāja lūdza nodot Valsts prezidentam sveicienus, vēlot drīzu izveseļošanos.

"Mēs esam priecīgi, ka Valsts prezidents ir pamodies pēc sekmīgi veiktās operācijas un sāk atgūt spēkus, turpinot atveseļošanos," atsaucoties uz Stradiņa slimnīcas ārstu sniegto jaunāko informāciju, uzsver Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Guntis Puķītis. "Vēlos pateikties ikvienam par daudzajām labajām domām un izturības vēlējumiem, kas ir nozīmīgs atbalsts Raimondam Vējonim un viņa ģimenei."

Pamatojoties uz Vējoņa 19. janvāra paziņojumu par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu, no 20. janvāra prezidenta vietu viņa slimības laikā līdz turpmākam paziņojumam izpilda Saeimas priekšsēdētāja. Spīkeres pilnvaru apjomu, izpildot prezidenta vietu, nosaka Latvijas Satversmes 52. panta otrais teikums.

Šajā laikā, līdzīgi kā Valsts prezidentam atrodoties atvaļinājumā vai ārpus valsts robežām, Saeimas priekšsēdētāja pilda tikai tos prezidenta amata pienākumus, kuru izmantošana nav atkarīga no Valsts prezidenta ieskata un gribas. Šādi pienākumi, piemēram, ir likumu izsludināšana un likuma publicēšanas apturēšana uz diviem mēnešiem, ja to prasa viena trešā daļa Saeimas deputātu.

Valsts prezidenta dienas kārtība pašreiz ir aktualizēta atbilstoši situācijai, nodrošinot to, ka netiek kavēti kādi valstij būtiski darbi, skaidro kanceleja.

13. janvārī Vējonis aicināja Māri Kučinski (ZZS) izveidot Ministru kabinetu. Valsts prezidents ir izteicis pārliecību, ka Māra Kučinska vadībā ir iespējams izveidot rīcībspējīgu un stabilu valdību.

Valdības veidošanas gaitā Raimonds Vējonis ir konsekventi aicinājis Saeimā pārstāvētās politiskās partijas sarunās būt konstruktīvām, apdomīgām un uz rezultātu vērstām, lai valdību varētu apstiprināt tuvākajā laikā, norādīts Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Lai jaunā valdība varētu uzsākt darbu, nepieciešams saņemt Saeimas vairākuma uzticību. Tāpēc jaunās valdības apstiprināšana šobrīd ir Saeimā pārstāvēto politisko partiju un Saeimas atbildība. Līdz jaunās valdības apstiprināšanai darbu turpina Laimdotas Straujumas (V) vadītais Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!