Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot 13. Saeimas deputātus, otrdien aicināja viņus uzņemties atbildību par katru savu vārdu, rīcību un lēmumu. Kā arī pauda cerību, ka jaunievēlētie neizteiks "tādus attaisnojumus kā "koalīcija tā izlēma", "es nebiju klāt", "tas ir partijas balsojums".

"Divas trešdaļas no jums deputāta svinīgo solījumu dos pirmo reizi. Tā ir iespēja jau no šodienas veidot jaunu politisko diskusiju un likumdošanas darba kultūru," aicināja Valsts prezidents.

Viņš savā uzrunā uzsvēra, ka "likumdošanas procesam ir jānodrošina taisnīgums un jāvairo iedzīvotāju uzticība likuma varai". Vējonis sagaida, ka 13. Saeimas deputāti atbildīgi pieņems lēmumus, kā arī paši tiem kalpos. "Arī jums ar savu darbu ir jāapliecina – mūsu valstī ir viens likums, viena taisnība visiem," pauda prezidents.

13. Saeimas deputātu pienākums ir īstenot vēlētājiem apsolīto. "No šī brīža aicinu aiz muguras atstāt savstarpējās cīņas, strīdus un reizēm pat tādu izpratni par politiku, kur pirmajā vietā varētu būt šauras grupas vai savas partijas sponsoru intereses. Mūsu valsts un mūsu bērnu nākotne ir vienīgās intereses, par kurām jums ir jāiestājas ik dienu," uzsvēra prezidents.

Viņš piebilda, ka jau šodien deputātus sagaida pirmais pārbaudījums. Viņš vēlēja politiķus atbildīgi ievēlēt Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju, lai tas "nebūtu pagaidu risinājums un neradītu šaubas par jaunās Saeimas lemtspēju".

Vējonis aicināja vienmēr ieklausīties oponentu teiktajā, "lai sadzirdētu vērtīgus priekšlikumus un rastu iespēju jēgpilniem kompromisiem".

Viņš arī izteica cerību, ka vairs netiks izteikti tādi attaisnojumi "kā "koalīcija tā izlēma", "es nebiju klāt", "tas ir partijas balsojums"".

Savā uzrunā prezidents iezīmēja 13. Saeimas darbus: "Ir jāturpina ieguldīt mūsu drošības stiprināšanā un jārod iespējas uzlabot tiesu darbu. Jāstiprina finanšu sistēmas drošība un jāpilnveido noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas mehānismi." Tāpat jau laicīgi ir jāsāk darbs Nacionālā attīstības plāna pēc 2020. gada izstrādāšanas.

"Jūs esat Latvijas valsts otrās simtgades pirmā Saeima. Lai valsts dibinātāju paveiktais jums rada pārliecību, ka četros gados ir iespējams izdarīt ļoti daudz. Izmantojiet šo laiku, lai godam strādātu mūsu valsts un mūsu bērnu nākotnei!" savu uzrunu noslēdza Vējonis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 13. Saeima otrdien sanāk uz pirmo sēdi, kurā patlaban deputāta amata kandidāta statusā esošie politisko partiju pārstāvji dos deputāta svinīgo solījumu, kā arī balsos par lēmuma projektu par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Tāpat paredzams, ka pirmajā sēdē tiks ievēlēts Saeimas prezidijs.

Saskaņā ar Satversmē noteikto jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi atklās un līdz 13. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!