Foto: LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu tiksies pirmdien, tā pēc tikšanās ar prezidentu pavēstīja "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Latkovskis žurnālistiem atzina, ka pirmdien Kariņš tiksies ar Valsts prezidentu.

Piektdien partiju Saeimas frakciju vadītāji atbildējuši uz Vējoņa uzdotajiem jautājumiem.

Tāpat Vējonis politiķiem jautājis, cik laika patlaban nepieciešams, lai nonāktu līdz pozitīvam rezultātam valdības veidošanas procesā, pēc tikšanās ar valsts pirmo amatpersonu informēja politiķi, pieļaujot, ka valdības izveidošana varētu prasīt vēl aptuveni divas nedēļas.

Savukārt "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts apliecināja, ka potenciālās piecas koalīcijas partijas informējušas Vējoni par savu gatavību atbalstīt Kariņa veidotu valdību, kam varētu tikt nodrošināts stabils Saeimas vairākuma atbalsts. "Attīstībai/Par!" līderis arī norādīja, ka partijām vēl ir jāstrādā pie valdības deklarācijas.

Pavļuts atzina, ka pēc trīs mēnešu sarunām ir "labas cerības izveidot valdību".

Arī piektdien pēc tikšanās ar prezidentu "KPV LV" frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs žurnālistiem neatklāja, kas ir piecas konkrētās prasības, kuras ceturtdien "KPV LV" izvirzīja topošās valdības kodolam. Viņš uzsvēra, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējis neprecīzs to "atskaņojums".

JKP frakcijas vadītāja Juta Strīķe atzina, ka tagad ir svarīgāk runāt par topošās valdības veicamajiem darbiem. Viņa skaidroja, ka līdz šim politiķiem ir tapuši vairāki valdības deklarācijas projekti, līdz ar to darbs pie valdības veidošanas būs raitāks nekā līdz šim.

Arī piektdien vēl "Jaunā Vienotība" neatklāja, kurš ir tās finanšu ministra amata kandidāts. Iepriekš izskanējis, ka tas varētu būt Jānis Reirs vai Arvils Ašeradens.

Kā pēcāk portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā, Kariņa un Vējoņa tikšanās notiks pirmdien pulksten 11. Tikšanās laikā Valsts prezidents sagaida, ka Kariņš informēs par topošās valdības prioritātēm un darāmajiem darbiem, kā arī plānoto atbildību sadalījumu valdībā.

Ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien tikās ar piecu Saeimas frakciju – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV", partiju apvienības "Attīstībai/Par!", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Jaunās Vienotības" – pārstāvjiem.

Pēc tikšanās Vējonis ar Valsts prezidenta kancelejas starpniecību pauda gandarījumu par 13. Saeimā ievēlēto politisko partiju spēju rast nepieciešamos kompromisus un vienoties par kopīgu darbu valdībā.

Tikšanās notika stundu pēc partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāta Kariņa noteiktā pēdējā termiņa, kurā potenciālajiem sadarbības partneriem bija jāatbild uz "KPV LV" ceturtdien izvirzītajām prasībām saistībā ar valdības veidošanu.

Jau iepriekš Kariņš norādīja, ka gadījumā, ja visi potenciālie sadarbības partneri teiks jāvārdu "KPV LV" prasībām, "Jaunās Vienotības" līderis piektdien lūgs Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt sevi kā Ministru prezidenta amata kandidātu.

Vēstīts, ka ceturtdien "KPV LV" frakcija lēma, ka politiskais spēks turpinās piedalīties valdības veidošanas sarunās. Vienlaikus potenciālajam valdības partiju kodolam izvirzītas "piecas konkrētas prasības", kuras sīkāk frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs nekomentēja.

Taču, kā liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija, "KPV LV" iestājas par to, lai potenciālajā valdībā nebūtu jaunu ministru amatu. Tas nozīmē, ka valdībā nevarētu veidot īpašu uzdevumu ministra demogrāfijas lietās amatu, ko iepriekš piedāvāja "Jaunā Vienotība" un ko bija plānots uzticēt Nacionālās apvienības politiķim Imantam Parādniekam, kurš 13. Saeimā nav pārvēlēts.

Tāpat "KPV LV" vēlas sev iegūt Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, kā arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja amatu, kurā šobrīd atrodas Zaļo un zemnieku savienības politiķis Jānis Dūklavs.

Vienlaikus "KPV LV" uzstāj, ka politiskā spēka dalība potenciālajā valdībā ir iespējama tikai tad, ja to vadītu "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. "KPV LV" arī uzstāj uz aktīvu līdzdalību administratīvi teritoriālajā reformā.

Jāatgādina, ka jau trīspadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Līdz šim valdības veidošanu bija uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nebija nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis gan iepriekš apliecināja, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam. Taču, ja tas neizdosies, premjera amata kandidātu prezidents meklēs ārpus Saeimas.

Sākotnēji potenciālie sadarbības partneri cerīgi lūkojās uz Kariņa centieniem izveidot valdību, taču partijas "KPV LV" lēmums iekšlietu ministra amatam nominēt Gobzemu samazināja izredzes "Jaunās Vienotības" līderim valdību izveidot. Jāatzīmē, ka šo ceturtdien Gobzems informēja, ka ir "atteicies būt iekšlietu ministrs "Jaunās Vienotības" valdībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!