Foto: LETA
Iepriekš politisko spēku iecerētā saruna ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju Jāni Maizīti nenotiks, žurnālistus informēja prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV"). Arī prezidents norāda, ka tuvākajā laikā nav plānojis tikties ar politiskajām partijām par valdības veidošanu.

Potenciālās Gobzema vadītās valdības iespējamie sadarbības partneri un partija "KPV LV" iepriekš lūdza Valsts prezidentam Vējonim kopīgu tikšanos, lai kopā ar SAB vadītāju pārrunātu jautājumu par valsts noslēpuma pielaidēm.

Kā šodien skaidroja Gobzems, tikšanās iecerētajā formātā nenotiks. Iespējams, politiķis viens pats tiksies ar Vējoni, savukārt SAB vadītāju varētu aicināt uz "KPV LV" frakcijas sēdi.

Vaicāts, kāpēc nenotiks iecerētā tikšanās, Gobzems tieši neatbildēja, taču no viņa sacītā varēja noprast, ka šādu tikšanos nav atbalstījis Valsts prezidents. "Šeit ir jāsaprot tas, ka valsts pirmā amatpersona ir Valsts prezidents un Valsts prezidents rosina dienas kārtību valstī. Un Valsts prezidents faktiski arī nosaka, kādā formātā vēlēsies ar kādu sarunāties," skaidroja "KPV LV" premjera amata kandidāts.

Pārsteigts par Gobzema pausto bija "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts, kurš nebija informēts, ka iecerētā tikšanās nenotiks. Viņš uzsvēra, ka šāda saruna ar Vējoni un Maizīti būtu ļoti nepieciešama. Politiķis pieļāva, ka sarunas nenotikšanas varētu būt kaut kādā mērā "apgrūtinošs faktors" tālākajām valdības veidošanas sarunām.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā, tuvākajā laikā Vējonis nav plānojis organizēt atsevišķas konsultācijas ar politiskajām partijām par valdības veidošanu.

Vējonis aicina politiskās partijas būt atbildīgām un veltīt visus spēkus valdības veidošanai, lai līdz 10. decembrim panāktu vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu, iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamajiem darbiem.

Ziņots, ka piektdien norisinājās ceturtās sarunas par valdības veidošanu pēc Alda Gobzema ("KPV LV") piedāvātā darba plāna. "KPV LV" kopā ar "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!" un Nacionālās apvienības pārstāvjiem pārrunāja topošās valdības veicamās reformas un to ieviešanas laika grafiku.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam tāpat kā viņa priekšgājējam Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus. Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!