Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sestdien atgriezis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, aicinot izvērtēt, cik pamatota ir to spēkā stāšanās atlikšana uz trim gadiem, portālu "Delfi" informēja prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja Ilze Salna.

"Lielais alkohola patēriņš un alkohola lietošanas paradumi Latvijas sabiedrībā, it īpaši lauku apvidos un jauniešu vidū, liek meklēt jaunus un efektīvus risinājumus alkohola patēriņa un pieejamības ierobežošanai," skaidro Vējonis.

Saeimas pieņemtie grozījumi paredzēja no 2020. gada 1. septembra plānots aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs. Valsts prezidents atzinīgi novērtē likumā ietvertos alkohola tirdzniecības ierobežojumus un virzību uz atteikšanos no alkohola tirdzniecības lielās tilpuma vienībās plastmasas pudelēs, taču vienlaikus viņš aicina vērtēt iespējas vispār atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē.

"Alkoholisko dzērienu tirdzniecības plastmasas iepakojumā aizliegums daudz lielākā mērā samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu un uzlabotu kopējo sabiedrības veselību," vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei raksta Vējonis.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Valsts prezidents arī norādījis, ka likuma ieviešanas gaitā nebūtu vēlams saražotā plastmasas iepakojuma apjoma ievērojams pieaugums. Tā kā liela daļa plastmasas izstrādājumu, tostarp alkoholisko dzērienu iepakojumi, nonāk vidē atkritumu veidā, to ilgstošā sadalīšanās procesā videi tiek nodarīts būtisks kaitējums.

"Plastmasas izmantošanas ierobežošana ne tikai alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē, bet arī citās tautsaimniecības nozarēs kopumā sekmētu tīrākas un nepiesārņotākas vides saglabāšanu un attīstību nākotnē," min Vējonis.

Izvērtējot 20 Saeimas deputātu iesniegto otrreizējas caurlūkošanas lūgumu par Saeimas pieņemto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā spēkā stāšanās laika atlikšanu līdz 2020. gada 1. septembrim, Valsts prezidents atgriezis likumu Saeimā. Valsts prezidents aicinājis vērtēt, vai alkohola tirdzniecības ierobežojumu spēkā stāšanās atlikšana uz trim gadiem ir pamatota un kāds laika periods patiešām būtu nepieciešams, lai pienācīgi sagatavotos jaunajam regulējumam.

Jau ziņots, ka Saeima 11. maijā pieņēma grozījumus, kas paredz, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus, kā arī starpproduktus no 2020. gada 1. septembra aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem.

Tāpat šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs viena litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai komplekso iepakojumu, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!