Foto: LETA

2018. gadā bijušie Valsts prezidenti – Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers un Andris Bērziņš – valstij izmaksājuši 380 tūkstošus eiro, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē pastāstīja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Arnis Salnājs.

Komisijas deputāti uzklausīja pārskatu par Valsts prezidenta kancelejas darbības nodrošināšanas izdevumiem.

Valsts prezidenta kancelejas budžets 2019. gadā ir 4,8 miljoni eiro, tas ir aptuveni par vienu miljonu eiro mazāk nekā gadu iepriekš. Kā skaidroja Salnājs, šis viens miljons 2018. gadā bija piešķirts papildus – Rīgas pils priekšpils projektam, Arajološas grupas prezidentu tikšanās organizēšanai, Latvijas valsts simtgades pasākumiem un pāvesta Franciska vizītes nodrošināšanai.

Tāpat Valsts prezidenta kancelejas vadītājs informēja, ka Igaunijas Republikas prezidenta kancelejas budžets 2019. gadā ir 4,7 miljoni eiro, savukārt Lietuvas – 5,75 miljoni. Vienlaikus Salnājs uzsvēra, ka Baltijas valstu prezidentu kancelejas budžeti nav salīdzināmi, jo kanceleju funkcijas atšķiras.

Pērn bijušie Valsts prezidenti valstij izmaksāja 380 tūkstošus eiro.

Bijušajiem prezidentiem ir iespēja lietot valsts apmaksātu automašīnu, iegūt valsts apmaksātu sekretāru, saņemt ikmēneša pensiju nepilnā apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, kā arī lietot valsts piešķirtu dzīvokli.

Savukārt Raimonds Vējonis pēc amata pilnvaru beigām būs pirmais eksprezidents, kuram netiks piešķirts valsts dzīvoklis. Kā skaidroja Salnājs, to paredz Saeimas iepriekš – 2013. gadā – pieņemtie grozījumi likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu".

2013. gada likuma redakcija nosaka, ka valstij bijušie prezidenti vairs nav jānodrošina ar valsts dzīvokli.

Līdztekus tika palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, to nosakot 85% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Iepriekš šis apmērs bija – 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!