Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir gatavs uzņemties Valsts prezidenta amatu, ja Saeimas deputāti pieņems attiecīgu lēmumu, to Vējonis ar savas padomnieces Aijas Jakubovskas starpniecību norādīja aģentūrai LETA.

Vējonis ir izvērtējis savu kandidēšanu un ir gatavs uzņemties atbildību, ja tam būs atbalsts Saeimā, informēja ministra padomniece.

"Jebkurā gadījumā, tā ir tautas ievēlēto deputātu atbildība un pienākums izsvērt visus par un pret, pieņemot lēmumu par to, kas būs Valsts prezidents laikā, kad būs jāpieņem nozīmīgi lēmumi, lai stiprinātu valsti, tās iekšējo un ārējo drošību," uzsver Vējonis.

Ministrs augsti novērtē ZZS atbalstu savai kandidatūrai un norāda, ka "nešaubās par deputātu balsojumu, jo ZZS deputāti vienmēr ir turējuši doto vārdu".

"Domāju, ka mēs esam sasnieguši tādu politisku briedumu, lai atklāti pieņemtu lēmumus un tos pildītu pēc labākās sirdsapziņas," pauž Vējonis.

Kā ziņots, ZZS vakar valdes un frakcijas kopsēdē par savu Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīja aizsardzības ministru Vējoni. Vēlāk arī "Vienotība" lēma atbalstīt Vējoņa kandidatūru augstajam amatam.

Trešā koalīcijas partija - nacionālā apvienība - par šo jautājumu lems trešdien. Līdz šim partijas līderi izteikušies, ka prezidenta amatā labprāt redzētu tiesību ekspertu Egilu Levitu, kurš gan uz šo amatu piekristu kandidēt vien tad, ja viņu atbalstītu vairāki politiskie spēki. VL-TB/LNNK līdz šim arī nav paudusi būtiskus iebildumus pret Vējoņa kandidatūru.

Opozīcijas partija "Saskaņa" lēmumu šajā jautājumā plāno pieņemt 13.maijā. "Saskaņa" plāno izvirzīt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, un pašlaik tiekot vērtētas iespējamās pazīstamo partijas biedru kandidatūras.

Latvijas Reģionu apvienība nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt sava līdera Mārtiņa Bondara kandidatūru. Savukārt partijas "No sirds Latvijai" izvirzītais Valsts prezidenta amata kandidāts Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL) norāda, ka tas būs partijas taktikas jautājums, vai oficiāli pieteikt kandidātu valsts augstākās amatpersonas amatam. Politiķis neizslēdz iespēju, ka viņa kandidatūra varētu arī netikt pieteikta.

Valsts prezidenta amata kandidatūras oficiāli jāizvirza no 19.maija līdz 24.maijam, savukārt Saeimas sēde prezidenta vēlēšanām sasaucama no 29.maija līdz 8.jūnijam, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!