Vides ministrs Raimonds Vējonis nosūtījis vēstuli Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Aigaram Štokenbergam un Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājam Raimondam Munkevicam par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumiem, kurā norāda, ka 16.martā Vides pārraudzības valsts birojs ir iesniedzis atzinumu "Par Vides pārskatu Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumiem", kurā konstatēts daudz nepilnību un neatbilstību normatīvajiem aktiem.
"Pirmkārt, vēlos uzsvērt, ka Jūrmalas domei steidzami jāsāk jauna attīstības plāna izstrāde. To nepieciešams darīt, ne tikai tāpēc, ka ar esošajiem plāna grozījumiem nekorekti tiek pagarināts esošā attīstības plāna darbības laiks, bet, lai būtu iespējams vispusīgāk analizēt un pamatot teritorijas lietojuma veida maiņas, kā arī, galvenokārt, paredzēt pilsētas kā kūrortpilsētas attīstības izsvērtu kopainu," norāda vides ministrs.

"Diemžēl šobrīd šāda pilsētas attīstības redzējuma nav un šie plāna grozījumi tāpat kā iepriekš ir veidoti pēc pieprasījuma, "izraujot" atsevišķus zemes gabalus un nemotivēti mainot to izmantošanas veidu. Tā rezultātā Jūrmala vietām kļūst par raibu "segu" ar blakusesošu savstarpēji nesavienojamu apbūvi vai "neapbūvi", vietām veidojas par tradicionālu pilsētu ar vienlaidu dzīvojamo apbūvi, bet kopumā zaudē līdz šim Jūrmalas pilsētai raksturīgo kāpu un mežu reljefu un kūrortpilsētas tēlu. Uzskatu, ka tikai jauna attīstības plāna izstrāde dos iespēju plašāk iesaistīt tā veidošanā sabiedrību un pilnīgāk ņemt vērā tās viedokli, jo, kā zināms, pašreizējie plānu grozījumi ir radījuši plašus sabiedrības protestus, pie tam daudzi no iedzīvotāju argumentiem ir pamatoti, bet ne vienmēr tiek ņemti vērā," uzsver Vējonis.

Vides ministrs norāda, ka nav pieņemami akceptēt Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumus, kamēr no tiem nav izslēgtas 44 dabas pamatnes teritorijas, kas bez reāla pamatojuma ir paredzētas transformācijai uz apbūvējamām teritorijām, pie tam nenorādot teritorijas virszemes ūdens objektu aizsargjoslas ar appludinājuma varbūtību reizi simts gados, kā to paredz Vides pārraudzības valsts biroja atzinums.

"Man kā vides ministram nav pieņemami, ka masveidā un pēc būtības bez jebkāda pamatojuma tiek transformētas dabas pamatnes teritorijas, tai skaitā, Rīgas jūras līča krasta kāpu un Lielupes aizsargjoslas, tai pašā laikā nepamatoti transformējot par dabas pamatnēm dzīvojamo māju iekškvartālus, kuru apbūvēšana pati par sevi nebūtu pieļaujama," vēstulē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram un Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājam saka Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!