Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no nākamā gada 2. līdz 11.janvārim atradīsies atvaļinājumā, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Prezidents darījis zināmu, ka šajā laikā atradīsies ārpus Latvijas.

Šajā laikā Valsts prezidenta pienākumus saskaņā ar Satversmes 52.pantu uzņemsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, šī gada pēdējā darbdienā Vējonis sagaida, ka valdošās koalīcijas partijas viņam piedāvās premjera amata kandidātus un koalīcijas modeļus. Par savu turpmāko rīcību valdības veidošanā Vējonis līdz šim ir izteicies izvairīgi, aicinot gaidīt gada pēdējo darbdienu, kad būšot redzams, ir vai nav partijām kādi premjera amata kandidāti, un kad arī varēšot lemt par tālāk darāmo.

"Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) līdz šim ir vilcinājušās oficiāli nosaukt premjera amata kandidātus, lai arī ir nosaukti vairāki uzvārdi - "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS). "Vienotības" pārstāvji ir pieļāvuši iespēju savu premjera amata kandidātu nosaukt vēl šogad, ZZS nav vēlējusies uzņemties atbildību savu kandidātu nosaukt pirms "Vienotības", savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ir paziņojusi, ka pašlaik premjera amata kandidātu no savām rindām piedāvāt nedomā.

Kā Vējonis stāstīja Latvijas Televīzijai, ja partijas nenāks klajā ar premjera amata kandidātiem, tad turpināsies piemērota politiķa meklēšanas process, kurā daudz aktīvāk būs jādarbojas prezidentam, bet, kā tieši tas notiks, neesot iespējams pateikt.

Vējonis uzskata, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt "Vienotībai". Politiķis atzīmēja, ka viņš Valsts prezidenta amatā nonācis kā ZZS pārstāvis, nacionālā apvienība ir Saeimas vadībā, līdz ar to būtu loģiski, ja valdības vadība būtu "Vienotības" rokās. Prezidents gan atzina, ka šāds amatu sadalījums nav nemaināms un viņa izvēle premjera amata kandidāta nominēšanā būs atkarīga no piedāvātajiem kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!