Foto: DELFI
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) veltījis kritiku Rēzeknes domei, kas šogad pirmo reizi pēc iedzīvotāju lūguma un sarunām ar mācītājiem izšķīrusies pieņemt lēmumu par brīvdienas izsludināšanu pašvaldību iestādēs, lai svinētu pareizticīgo Ziemassvētkus.

"Šāda prakse nav atbalstāma, un tas nav normāli, ka pašvaldība šo jautājumu risina šādā veidā, jo svētku dienas valstī nosaka "Likums Par svētku un atceres dienām", kurās pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki nav noteikti par oficiālo brīvdienu," komentēja ministrs.

Tomēr nekādi soļi no viņa puses pret Rēzeknes pašvaldību nesekos. Vējonis uzsvēra, ka Rēzeknes domes izsludinātā brīvdiena pašvaldību iestādēm noteikti būs jāatstrādā.

Rēzeknes pašvaldībā informēja, ka šis ir pirmais gads, kad pareizticīgo Ziemassvētku dēļ domē noteikta brīvdiena. Arī trīs krievu skolas piektdien ir slēgtas. Šī brīvdiena tiks atstrādāta, bet vēl nav noteikts kad.

Rēzeknes domes izpilddirektors Raimonds Olehno pastāstīja, ka pilsētā piektdien Ziemassvētkus svin puse iedzīvotāju, kā arī Rēzeknē ir lielākā vecticībnieku draudze Latvijā. Rēzeknes domes izpilddirektors uzskata, ka valsts nesaprotamu iemeslu dēļ novilcina šīs dienas atzīšanu par oficiālu brīvdienu.

Savukārt Daugavpils domē sacīja, ka nevienam netiek liegts svinēt, tāpēc brīvdienu izsludināt neesot nepieciešams. "Mēs svinam Ziemassvētkus bez lieka PR," sacīja domes sabiedrisko attiecību nodaļā. Pašvaldības darbinieki no darba brīvajā laikā gan aizejot uz dievkalpojumu, gan pasēžot savos kabinetos. Darbs tādēļ netiekot traucēts, apgalvoja domē.

Pareizticīgie Ziemassvētkus svin 13 dienu vēlāk nekā citi kristieši - naktī no 6. uz 7.janvāri. Šī diena Latvijā nav oficiāla brīvdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!