Foto: LETA

Sabiedrība no Saeimas sagaida pārdomātus likumus, taču nereti nākas sastapties ar gadījumiem, kad rodas šaubas par likumdošanas procesa kvalitāti, ceturtdien Saeimā norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uzrunājot 12. Saeimas deputātus pavasara sesijas noslēguma sēdē, prezidents aicināja parlamentu uzlabot likumdošanas darba kvalitāti.

"Sabiedrība no Saeimas sagaida kvalitatīvu likumdošanas darbu un pārdomātus likumus. Tomēr ikdienā nereti gadās sastapties ar gadījumiem, kad rodas pamatotas šaubas par likumdošanas procesa un paša likuma kvalitāti," viņš teica.

"Vairākas reizes jau esmu norādījis, ka man nav pieņemama Saeimas prakse trešajā lasījumā izskatīt un atbalstīt konceptuālus priekšlikumus, kas nav saistīti ar iepriekšējos lasījumos apspriestā likumprojekta mērķi un tvērumu. Šādi priekšlikumi bieži vien nav līdz galam izstrādāti un apspriesti," savā runā norādīja Valsts prezidents.

Vējonis atgādināja, ka šajā gadā trīs reizes lūdzis likuma otrreizēju caurlūkošanu, un visos trijos gadījumos iebildumus izpelnījās trešajā lasījumā iekļautie priekšlikumi.

Tāpat arī rūpīgi jāvērtē, kad likumprojekti tiek skatīti steidzamības kārtībā, viņš piebilda.

Vējoņa ieskatā nepieciešams stiprināt Saeimas analītisko kapacitāti, lai deputātiem būtu pieejama neitrāla, kvalitatīva analīze par likumprojektos skartajiem jautājumiem, to ietekmi uz tautsaimniecību un tiesisko vidi.

"Iespējams, nepieciešams veidot speciālu analītisko struktūrvienību Saeimā," sacīja Vējonis, piebilstot, ka ir lūdzis Tiesiskās vides pilnveides komisiju analizēt likumdošanas procesu un sniegt priekšlikumus tā pilnveidošanai. Jaunās idejas prezidents plāno piedāvāt rudenī.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja 12. Saeimas darbu, īpaši atzīmējot pieņemtos Enerģētikas likuma grozījumus, kas iezīmē gāzes tirgus atvēršanu Latvijā un mazinās valsts atkarību no viena gāzes piegādātāja. Tāpat Vējonis uzteica parlamenta konsekvento nostāju, palielinot valsts budžeta finansējumu valsts aizsardzības spēju stiprināšanai, kā arī deputātu veikumu, sekmējot Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai.

Saeimas rudens sesijā likumdevējiem gan būs jāpieņem daudz svarīgu lēmumu par reformām izglītības un veselības aprūpes nozarē, valsts budžeta veidošanā, ēnu ekonomikas apkarošanā, maksātnespējas procesa regulējuma sakārtošanā, kā arī citu jautājumu risināšanā, atgādināja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!