Foto: AFP/Scanpix

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) otrdien, sveicot Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) dzimšanas dienā, visu ministru vārdā novēlēja viņai spēju pārvarēt koalīcijas partneru izlēcienus.

Valdības sēdes sākumā ministri, valsts sekretāri un citi klātesošie sveica Straujumu, dāvinot viņai dažādus ziedus.

Vējonis, "ministru komandas" vārdā premjerei vēlēja gan veselību un izturību, gan spēju pārvarēt koalīcijas partneru izlēcienus un pieņemt dažādās idejas, saglabājot toleranci.

"Izlēcieni dzen mūs visus uz priekšu," atbildēja Straujuma, uzsverot - svarīgi, lai ministri strādātu kopīgi, nevis viens pret otru,atbildēja Straujuma, uzsverot - svarīgi, lai ministri strādātu kopīgi, nevis viens pret otru. Straujumai otrdien paliek 64 gadi. Viņa dzimusi 1951.gada 24.februārī. Ministru prezidentei ir divi bērni.

Straujuma 1973.gadā ieguvusi matemātiķa specialitāti Latvijas Universitātes Fizikas-matemātikas fakultātē, 1987.gadā bijusi aspirantūrā lauksaimniecības ekonomikas specialitātē Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, bet 1992.gadā ieguvusi ekonomikas doktora zinātnisko grādu. Straujuma 1996.gadā Lielbritānijā apguvusi zināšanas uzņēmumu ekonomikas un vadīšanas kursos, bet laikā no 1994.līdz 1999.gadam apmeklējusi kursus Dānijā, Somijā, Lielbritānijā, ASV, kur apguvusi ar Eiropas Savienību un informācijas sistēmām saistītas zināšanas.

Karjeru Straujuma sāka 1973.gadā kā zinātniskā līdzstrādniece Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, laikā no 1991. līdz 1993.gadam bijusi vadošā pētniece SIA "Latvijas datoru centrs", bet no 1993. līdz 1997.gadam bijusi Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju centra nodaļas vadītāja, direktora vietniece, vēlāk šajā pašā centrā kļuvusi par valdes priekšsēdētāju.

Pirmo reizi Zemkopības ministrijā viņa sāka strādāt 2000.gada oktobrī, kad kļuva par valsts sekretāri, bet 2007.gada 1.februārī iecelta par valsts sekretāri Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. Pēc tam iecelta par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieci.

Straujuma laikā no 2002.gada līdz 2007.gadam ir bijusi VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" padomes locekle.

Zemkopības ministrijā Straujuma atgriezās 2011.gada oktobrī - jau kā ministre.

Straujuma 2014.gada janvārī tika nominēta Ministru prezidenta amatam, kad pēc Zolitūdes traģēdijas no valdības vadītāja amata atkāpās Valdis Dombrovskis (V). Lai gan Straujuma iepriekš atzina, ka neredz sevi kā "Vienotības" premjera amata kandidāti, viņa tomēr atkārtoti kandidēja uz šo amatu un viņai tika uzticēta valdības veidošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!