Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikšanās laikā ar veselības ministri Andu Čakšu mudinājis veselības pakalpojumu sniegšanā plašāk un aktīvāk izmantot jauno tehnoloģiju piedāvātās iespējas, kā arī pilnveidot elektroniskās datu uzskaites un reģistrēšanas sistēmas ārstniecības iestādēs.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, vienlaikus Valsts prezidents norādīja, ka jāizvērtē valsts sniegto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, lai atrastu optimālāko modeli pieejamā finansējuma ietvaros.

Lai mazinātu nelietderīgo pacientu izmeklējumu skaitu, kā arī nodrošinātu operatīvu datu saņemšanu, Vējonis aicināja Čakšu veselības pakalpojumu sniegšanā plašāk un aktīvāk izmantot jauno tehnoloģiju piedāvātās iespējas, kā arī pilnveidot elektroniskās datu uzskaites un reģistrēšanas sistēmas ārstniecības iestādēs.

Valsts prezidents uzsvēra, ka katram Latvijas iedzīvotājam nākotnē nepieciešama elektroniskās identifikācijas karte, kas, apvienojot iedzīvotāja autentifikāciju, identifikāciju un elektronisko parakstu, būtu primārais dokuments valsts un pašvaldību sniegto pakalpojumu saņemšanai.

"Elektroniskā identifikācijas karte nodrošinās ne tikai ērtu valsts un pašvaldību pakalpojumu saņemšanu un sniegšanu, bet arī ļaus ietaupīt laiku un naudu, kā arī uzlabos mūsu iedzīvotāju datu drošību," uzskata prezidents.

Vējonis sarunā ar veselības ministri arī norādīja, ka veselības aprūpes politikā pēc iespējas lielāka uzmanība jāpievērš rehabilitācijai.

"Kvalitatīvs rehabilitācijas process ir ļoti nozīmīgs veselības aprūpes posms ar lielu ietekmi uz tautsaimniecību, jo ievērojami paātrina darba spējīgo personu pilnvērtīgu atgriešanos sabiedrībā un darba tirgū," norādīja Vējonis.

Kā pastāstīja Čakšas biroja vadītāja Dace Preisa, ministre prezidentu iepazīstināja ar ieceri veikt slimnīcu tīkla sakārtošanu. Čakša gan kliedējusi Vējoņa bažas, ka tas nozīmētu mehānisku slimnīcu slēgšanu vai pacientiem samazinātu pieeju pakalpojumiem.

Čakša informējusi prezidentu arī par to, ka notiek aktīvs darbs pie e-veselības sistēmas ieviešanas, lai jau septembra laikā varētu saprast, kādi labojumi vēl nepieciešami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!