Foto: AFP/Scanpix/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis 11. jūlijā pēc NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes Briselē atzinis, ka kopumā tā jau šobrīd ir uzskatāma par izdevušos, jo pieņemtie lēmumi padara NATO vēl spēcīgāku un mūsu reģionu – vēl labāk aizsargātu.

"Tie vēl vairāk uzlabos NATO spējas reaģēt krīzes situācijā un tālāk nostiprinās NATO klātbūtni mūsu reģionā," atzīmēja Valsts prezidents.

NATO samita laikā sabiedrotie vienojās par jaunu iniciatīvu, kas paredz, ka NATO 30 dienu laikā būs jāspēj nodrošināt gatavas 30 jūras spēku vienības, 30 sauszemes spēku vienības un 30 gaisa spēku vienības. Šīs vienības kopīgi veidotu strukturētu spēku, kas būtu kopīgi spējīgs veikt aizsardzības uzdevumus.

"NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmē Briselē trešdien panākts atbalsts gaisa spēku un jūras spēku militāro spēju stiprināšanai Baltijas reģionā. Tāpat NATO būtiski paaugstinās spējas stāties pretī tradicionālajam un hibrīdajam apdraudējumam, izveidojot mehānismu palīdzības saņemšanai hibrīdā apdraudējuma gadījumā," pēc sanāksmes atzina Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka sabiedrotie augstu vērtē mūsu aizsardzības budžeta pieaugumu līdz 2% no IKP. Tas spēcina gan mūsu aizsardzību, gan Latvijas pozīcijas aliansē.

Raimonds Vējonis, runājot par alianses vienotību, atzīmēja, ka vēstures notikumi apliecina – tikai esot vienoti, mēs varam aizsargāt savas valstis un partnerus pret militāriem un hibrīdiem apdraudējumiem. Tāpēc šodien vēl vairāk nekā iepriekš aliansei ir jābūt vienotai, stiprai un spējīgai rast risinājumus jaunajiem drošības izaicinājumiem.

Valsts prezidents atzinīgi novērtē arī 11. jūlijā Briselē noslēgto vienošanos starp Dāniju, Baltijas valstīm, Kanādu un Apvienoto karalisti, kas paredz veidot daudznacionālu divīzijas līmeņa štābu Latvijā. Tas uzlabos NATO spējas plānot aizsardzību un veikt praktiskus pasākumus Baltijas reģionā. Tuvākajos mēnešos štābu izveidos Ādažu militārajā bāzē. Tajā būs apmēram 100 virsnieku.

NATO valstu un valdību vadītāju sanāksme Briselē turpināsies arī ceturtdien, 12. jūlijā, kad plānota darba sesija ar Ukrainas un Gruzijas pārstāvjiem, lai diskutētu par drošības izaicinājumiem reģionā.

Dienas otrajā pusē Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedalīsies Latvijas Republikas pastāvīgās pārstāvniecības NATO jauno telpu oficiālajā atklāšanā. Tāpat ceturtdien Valsts prezidentam plānota divpusējā tikšanās ar Armēnijas premjermistru Nikolu Pašinjanu (Nikol Pashinyan).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!