Foto: F64
Lai gan politiskā partija "Vienotība" publiski paudusi atbalstu "Zaļo un zemnieku savienības" oficiāli izvirzītajam Valsts prezidenta amata kandidātam Raimondam Vējonim (ZZS), varbūtība, ka viņš turpmākos četrus gadus ieņems šo amatu, ir tikai 31%, prognozē sporta totalizators "viensviens.lv."

Daudz lielāka iespēja, kā prognozē bukmeikeri, prestižajā amatā ir nokļūt cilvēkam, kura kandidatūra tiks paziņota dažas stundas pirms balsojuma, prognozē sporta totalizators viensviens.lv.

Varbūtība, ka prezidenta amatu ieņems cilvēks, kura vārds līdz šim nav oficiāli izskanējis, ir 56%. "Pašlaik valdošās koalīcijas pārstāvji vairākkārt ir apgalvojuši, ka šīs Valsts prezidenta vēlēšanas būs citādākas, jo pretendenti tiks nominēti laicīgi, nevis kā tas bijis līdz šim – uzradīsies pēdējā brīdī. Tajā pašā laikā nekas neliecina, ka šogad varētu būt citādāk, jo politiskā tirgošanās tikai pamazām uzņem apgriezienus. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, šogad koalīcijas partijas mēģinās vienoties savā starpā, nemeklējot atbalstītājus "Saskaņas" rindās, jo abu lielāko valdību veidojošo partiju vēlētāji šādu rīcību politiķiem nākamajās vēlēšanās varētu nepiedot," komentē sporta totalizatora "viensviens.lv" vadītājs Arvīds Rasa.

Pēc bukmeikeru aplēsēm, citiem oficiāli nosauktajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem izredzes tikt ievēlētiem ir salīdzinoši niecīgas. Iespēja, ka "Nacionālās apvienības" izvirzītais Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesis Egīls Levits kļūs par Andra Bērziņa pēcteci Rīgas pilī ir 11%, "Vienotības" biedra Arta Pabrika izredzes tiek vērtētas kā 1 pret 100, Reģionu alianses kandidāta Mārtiņa Bondara izredzes ir 0.5% .

"Līdz vēlēšanām oficiālo un neoficiālo kandidātu skaits noteikti palielināsies. Lai gan "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa nav oficiāli nominēta šim amatam, ņemot vērā viņas ambīcijas, nevar izslēgt varbūtību, ka viņas partijas biedri mēģinās tirgoties par atbalstu Āboltiņai. Šajā gadījumā izšķirošs būs Lemberga viedoklis," uzver Rasa.

Bukmeikeru prognozes liecina, ka vislielākā ir iespēja, ka nākamais Valsts prezidents formāli bezpartejisks – 45%. Nedaudz mazāka ir varbūtība, ka Andra Bērziņa pēctecis būs no tās pašas partijas, kuras viņš, proti, "Zaļo un zemnieku savienības" - 40%.

Ņemot vērā bukmeikeru prognozes par iespējamajiem Valsts prezidenta kandidātiem, varbūtība, ka tas būs vīrietis, ir 77% , bet sieviete - 23%.

Vēstīts, ka oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana sāksies 19.maijā un ilgs līdz 24.maijam. Valsts prezidentu slēgtā balsojumā vēlēs 12.Saeima. Sēde gaidāma maija beigās vai jūnija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!