Foto: LETA
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pateicas Islandes prezidentam Gudni Jouhannesonam par viņa valsts atbalstu 1991. gada augustā, kad Latvija, Igaunija un Lietuva paziņoja par savas neatkarības atjaunošanu, turklāt Islande bija pirmā valsts pasaulē, kas atzina visu triju valstu neatkarību.

Pēc tikšanās ar Jouhannesonu Valsts prezidents norādīja, ka šī Islandes drosmīgā rīcība ir spilgts pierādījums tam, cik nozīmīgs var būt mazu valstu izšķirīgs lēmums svarīgos brīžos.

"Tas ir arī uzskatāms pozitīvs piemērs, ka mazas valstis var ietekmēt starptautiskos procesus. No tā mēs varam mācīties, jo bieži vien mēs Latvijā arī sakām: "Ko nu mēs varam izdarīt kā maza valsts?" bet Islande parādīja to, kā mazas valstis ietekmē procesus," pauda Vējonis.

Tāpat Valsts prezidents atzina, ka, neskatoties uz abu valstu attālumu, Latviju un Islandi vieno līdzāspastāvēšana un sadarbība Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā dažādos formātos. Abas valstis ir partneres NATO un Eiropas ekonomiskajā zonā.

"Es gribētu atzīmēt sadarbību NATO ietvaros, jo drošības izaicinājumi Baltijai, Ziemeļvalstīm un Arktiskajam reģionam ir ļoti līdzīgi un cieši saistīti. Tāpēc, šodien tiekoties ar Islandes prezidentu, bijām vienisprātis, ka NATO Briseles samitā pieņemtie lēmumi par NATO Atlantijas pavēlniecības izveidi ir ļoti nozīmīgi, jo tie palīdzēs nodrošināt brīvu sabiedroto spēku pārvietošanu pāri Atlantijas okeānam," teica Vējonis.

Tāpat Latvijas prezidents pateicās Islandei par atbalstu, kas tiek īstenots ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta palīdzību. Pēc Vējoņa teiktā, tā ir iespēja realizēt labus projektus, kuros tiek iesaistīti ne tikai uzņēmēji no Latvijas un Islandes, bet arī pašvaldības un sabiedrības pārstāvji, lai šādus projektus realizētu.

Noslēgumā Vējonis apsveica Islandi ar 100.gadadienu kopš suverenitātes iegūšanas 1918.gada 1.decembrī. "Tas bija nozīmīgs solis Islandes ceļā uz pilnas neatkarības pasludināšanu 1944.gadā. Vissiltākie sveicieni no Latvijas tautas Islandes tautai šajos nozīmīgajos simtgades svētkos," uzsvēra Valsts prezidents.

Kā ziņots, valsts vizīte Latvijā Islandes prezidentam paredzēta no šodienas līdz 18.novembrim.

Ar Jouhannessonu tiksies Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Abi svinīgā ceremonijā noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, fotografēsies un apmainīsies dāvanām. Plānotas arī abu prezidentu divpusējas sarunas un paziņojums presei.

Pēc tikšanās ar amatpersonām Islandes prezidents uzstāsies ar lekciju Latvijas Universitātes Mazajā aulā. Vizītes pirmās dienas noslēgumā abu valstu prezidenti apmeklēs koncertu "Mūsu Operai 100", kas notiks cikla "Dzimuši Latvijā" ietvaros Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Sestdien, 17.novembrī, Islandes prezidents apmeklēs muzeju kopizstādi "Latvijas Gadsimts" Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, bet pēcpusdienā piedalīsies Islandes vēstniecības un Islandes goda konsulāta Latvijā rīkotajā seminārā par Islandes-Latvijas sadarbību biznesa, kultūras un izglītības jomās.

Svētdien, 18.novembrī, Islandes prezidents kopā ar citiem augstiem viesiem piedalīsies Latvijas valsts simtgadei veltītajos svinīgajos pasākumos.

Islande bija pirmā valsts pasaulē, kura 1991.gadā oficiāli atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!