Foto: LETA

Trešdien Valsts prezidents Raimonds Vējonis Pekinā tikās ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Ķīna ir svarīgs Latvijas sadarbības partneris un Latvija augstu novērtē valstu divpusējo dialogu, kā arī kopīgo ES-Ķīnas dialogu Stratēģiskās partnerības ietvaros, uzskata Valsts prezidents.

"Latvijai piemīt visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai kļūtu par galveno Ķīnas kravu loģistikas centru Baltijas reģionā. Attīstot sadarbību ar "Lielā akmens" industriālo un loģistikas parku Minskā, aicināju Ķīnu izvēlēties Rīgu kā tiešu izejas punktu uz Baltijas jūru "Joslas un ceļa" iniciatīvas kontekstā," sarunā uzsvēra Vējonis.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda iespējas uzsākt tiešo aviosatiksmi starp Latviju un Ķīnu, kā arī regulāras konteinervilcienu satiksmes izveidošanu. Latvija ir ieinteresēta lauksaimniecības produktu, īpaši putnu gaļas, sertifikācijā.

Tāpat Latvija ir ieinteresēta jaunu Ķīnas investīciju piesaistē. "Jau šodien mēs varam piedāvāt plašas investīciju iespējas ne tikai tradicionālajā transporta un loģistikas nozarē, bet arī jaunajās industrijās, piemēram, dzīvības zinātnēs un zaļajās tehnoloģijās," atzīmēja Vējonis.

Sarunas gaitā Valsts prezidents izteica atzinību par to, ka Latvijas uzņēmēji varēs atjaunot medus eksportu uz Ķīnu. Tāpat atzinīgi vērtēja arī vizītes laikā parakstīto starpvaldību līgumu par sadarbību zinātnes un tehnoloģiju jomā, kā arī memorandu par sadarbību sporta jomā.

"Šīs vienošanās kalpos par labu pamatu, lai attīstītu ciešāku sadarbību abpusēji interesējošās jomās," sacīja Vējonis.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no 2018. gada 15. septembra līdz 20. septembrim uzturas darba vizītē Ķīnas Tautas Republikā, kuras laikā tikās arī ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpiņu un piedalījās Pasaules Ekonomikas foruma reģionālajā sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!