Foto: DELFI

"Jaunās Vienotības" (JV) virzītais premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš, kura vadībā patlaban tiek mēģināts izveidot jaunu valdību, piektdien aicināts uz tikšanos pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, Latvijas Radio sacīja Kariņa partjas biedrs Arvils Ašeradens.

Valsts prezidenta un Kariņa tikšanās varētu būt dienas vidū, jo politiķiem vēl esot "iespēja līdz pulksten 12 konsultēties ar partijām". Ašeradens pauda cerību, ka šajā laikā vēl varētu izdoties scenāriju, kas ļaus tikt uz priekšu potenciālās valdības veidošanas procesā.

Viņš norādīja, ka "Jaunā vienotība" gan negrasās piekāpties "KPV LV" vēlmei iekšlietu ministra amatam virzīt Aldi Gobzemu.

Ziņots, ka ceturtdien partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāts Kariņš paziņoja, ka neveidos valdību ar Gobzemu ("KPV LV") kā iekšlietu ministru. Vienlaikus "Jaunās Vienotības" līderis ir gatavs turpināt sarunas ar potenciālajiem sadarbības partneriem vēl ceturtdien un piektdien, lai meklētu iespējas valdību tomēr izveidot.

Kariņš piedāvāja potenciālajiem sadarbības partneriem veidot valdību no pieciem politiskajiem spēkiem: "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības, "Attīstībai/Par!", "KPV LV" un JKP. Tāpat "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts nāca klajā ar atbildības jomu sadalījumu. Līdz šim politiskie spēki šim piedāvājumam ir teica konceptuālu jāvārdu, taču "KPV LV" vēlme virzīt iekšlietu ministra amatā Gobzemu iepriekšējo vienprātību izjauca.

Jāatgādina, ka jau vienpadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nav nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis ir apliecinājis, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!