Foto: F64
Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzskata, ka Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) un daži citi politiķi "ir sākuši politisko histēriju, tiražēdami nepatiesu informāciju par aizsargājamo dabas teritoriju izveidošanu Latvijā," portālu "Delfi" informēja ministra padomnieks Didzis Jonovs.

Vējonis pieļauj, ka tas esot apzināts priekšvēlēšanu "izgājiens". "Absolūti patiesībai neatbilst Šlesera apgalvojums, ka, veidojot aizsargājamo dabas teritoriju Irbes jūras šaurumā, ir sākta cīņa pret Rīgas brīvostu, un pilnīga aplamība ir dažu politiķu paustais LNT diskusijās, ka Latvijā jau 30 procenti teritorijas ir īpaši aizsargājamas un tas viss traucējot ekonomisko attīstību," apgalvo vides ministrs.

Patiesībā īpaši aizsargājamās dabas teritorijās izveidošana Irbes jūras šaurumā nekādi neietekmēs kuģošanu vai kuģu ceļu padziļināšanas ieceres, klāsta Vējonis. Neatkarīgi no šīs teritorijas statusa pirms jebkuriem attīstības darbiem ir jāveic ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru, lai izvērtētu un novērtētu jebkurus riskus. "Tas ir pareizi, ja domājam par savas valsts attīstību un resursu saglabāšanu ilgtermiņā," uzskata Vējonis.

"Patiesā statistika" rāda, ka aizsargājamo teritoriju kopējā platība aizņem tikai 12% no valsts teritorijas pretēji 30%, "ko tiražē atsevišķi mediji un politiķi", norāda Jonovs. Viņš piebilst, ka aizsargājamo teritoriju kopējā platība Latvijā procentos ir trešā mazākā starp Eiropas valstīm: vidēji Eiropas valstīs aizsargājamo teritoriju statuss ir piešķirts apmēram 17% teritorijas.

"Vides ministrija (VidM) nevis traucē valsts ekonomisko attīstību, bet gan to veicina, jo rūpējas par attīstības ilgtspējību un veicina zaļo tehnoloģiju attīstību un ieviešanu, jo šīs ir jau tuvākās nākotnes tehnoloģijas, kas pozitīvo ekonomisko ietekmi uz Latvijas ekonomiku parāda jau šobrīd," aizstāv sevis vadīto ministriju Vējonis.

Jau ziņots, ka Šlesers ceturtdien, komentējot ieceri iekļaut Irbes jūras šaurumu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju sarakstā "Natura 2000", paziņoja žurnālistiem, ka sākts īstenot plānu Rīgas brīvostas iznīcināšanai.

Šlesers kritizēja VidM un Vējoni, kurš pieļāvis šādas situācijas izveidošanos. Pēc Šlesera teiktā, igauņi caur mūsu "zaļo" atbalstu ir panākuši šādu plānu un tagad tikai premjers ir spējīgs aizstāvēt Latvijas viedokli Briselē.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām", kas paredz, ka septiņas aizsargājamās jūras teritorijas, tajā skaitā Irbes jūras šaurums, tiks iekļauts likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" pielikumā "Latvijas Natura 2000 - Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju saraksts".

Ostu padomē pieņēma lēmumu, ka šis jautājums atkārtoti tiks skatīts Saeimā tikai pēc tam, kad par to vēlreiz būs lēmusi Ostu padome.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš skaidroja, ka pēc asajām pretrunām šajā jautājumā starp Satiksmes un Vides ministriju ir jāatrod kompromisa risinājums, lai Latvija neriskētu ar soda naudām, kavējoties iekļaut Irbes šaurumu aizsargājamo dabas teritoriju sarakstā, bet vienlaikus lai tiktu atrunāti Rīgas brīvotas plāni veikt padziļināšanas darbus, lai ostā varētu ienākt arī "Panamax" tipa kuģi.

Ostu padomes sēdēs vairākkārt izraisījušās asas diskusijas par Irbes šauruma - galvenā jūras ceļa - iekļaušanu aizsargājamo jūras teritoriju sarakstā "Natura 2000".

Jūnija sākumā Rīgas ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs ar sašutumu skaidroja, ka vēl tikai 25.maija valdības sēdē Irbes jūras šaurums tika iekļauts aizsargājamo jūras teritoriju sarakstā, lai gan 21.aprīlī Ostu padome bija izteikusi kategorisku iebildumu pret šo ieceri. Turklāt sagatavotajos dokumentos Ministru kabinetam Ostu padomes viedoklis nebija atspoguļots.

Apdraudēts tikšot arī mazo ostu darbs, jo aizsargājamo objektu sarakstā ir iekļauta arī Rīgas jūras līča rietumu piekraste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!