Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien pēc tikšanās ar premjerministri, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, izteica solījumu, ka Latvija sniegs Igaunijai starptautisku atbalstu lietā par Krievijā notiesāto Igaunijas drošībnieku Estonu Kohveru.

Vējonis nosodīja Krievijas tiesas lēmumu piespriest Kohveram 15 gadus ilgu cietumsodu, norādot, ka "šāda lēmuma pieņemšanā netika ievērotas starptautisko normu prasības".

Tāpat prezidents, atsaucoties uz Igaunijas puses sniegto informāciju, norādīja, ka izmeklēšanas procesā bijuši pārkāpumi.

Krievijas Pleskavas apgabala tiesā trešdien nolasīja spriedumu Igaunijas drošībnieka Estona Kohvera lietā par spiegošanu un ieroča kontrabandu un piesprieda viņam 15 gadu cietumsodu, žurnālistiem paziņoja Kohvera advokāts Jevgeņijs Aksjonovs.

Igaunijas Drošības policijas darbiniekam Kohveram tiesa piesprieda 15 gadu sodu stingra režīma kolonijā, kas jāizcieš Krievijas teritorijā. Viņam arī piespriests naudas sods 100 tūkstošu rubļu (1375 eiro) apmērā, informēja advokāts.

Aksjonova vērtējumā saistībā ar notiesājošu spriedumu Igaunijas valdība var "veikt noteiktus pasākumus". Viņš pieļāva, ka spriedumu varētu arī pārsūdzēt.

Procesa gaitā Aksjonovs kā vainu mīkstinošu apstākli minēja to, ka Kohvers ir četru bērnu tēvs. Viņš lūdza tiesu Igaunijas pilsonim piespriest desmit gadus ilgu brīvības atņemšanu, bet prokurors prasīja apsūdzētajam piespriest 16 gadu ilgu cietumsodu, kas būtu jāizcieš stingra režīma kolonijā Krievijas teritorijā, kā arī pieprasīja viņam piespriest 200 tūkstošu rubļu (2750 eiro) lielu naudassodu.

Advokāts arī uzstāja, ka tiesas procesa laikā netika pierādītas vairākas epizodes par to, kā Kohvers nelikumīgi šķērsojis Krievijas robežu. "Apsūdzība uzstāj uz deviņām epizodēm, bet pierādītas ir tikai piecas," norādīja Aksjonovs.

Viņš arī teica, ka desmit dienu laikā Kohvers var spriedumu pārsūdzēt Krievijas Augstākajā tiesā. Ja desmit dienu laikā Kohvers to neizdarīs, viņš no Pleskavas tiks pārvests uz Maskavu, kur Federālais sodu izpildes dienests lems par to, kur viņš izcietīs sodu.

Kohvera tiesas prāva norisinājās aiz slēgtām durvīm.

Jau vēstīts, ka Kohveru aizturēja 2014.gada 5.septembrī uz Igaunijas un Krievijas robežas. Krievijas puse apgalvo, ka viņš atradies Krievijas robežas pusē ar ieroci un lielu naudas summu, bet Igaunijas puse paziņojusi, ka viņu nolaupīja no Igaunijas teritorijas.

Kohveram tika izvirzītas apsūdzības spiegošanā un ieroča kontrabandā, kā arī nelikumīgā robežas šķērsošanā. Pēc aizturēšanas viņš ir atradies apcietinājumā - sākotnēji Maskavā, bet vēlāk Pleskavā, kur notiek prāva.

Viņa prāva Pleskavas apgabala tiesā notiek aiz slēgtām durvīm. Tā sākās jūnijā. Vēlāk lieta tika atdota atpakaļ Krievijas Ģenerālprokuratūrai, "lai novērstu šķēršļus tās izskatīšanai tiesā", un 13.jūlijā tiesa to atsāka izskatīt.

Kohvers pēdējā vārdā tiesā savu vainu neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!