Foto: F64
Lai arī "oligarhu partijas" birka parasti tiek piekarināta Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), arī "tiesiskuma koalīcijai" ir savi oligarhi, kuri tikai negrib sevi afišēt, šādu viedokli intervijā pauda ZZS Saeimas deputāts Raimonds Vējonis.

Pēc Vējoņa domām, 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās cilvēki pārāk daudz pakļāvušies masu psihozei un sauklim "Nē oligarhiem!".

"Tajā pašā laikā mēs redzam, ka arī "tiesiskuma koalīcijai" ir savi oligarhi, kuri tikai negrib sevi afišēt, - gan "Vienotībai", gan Reformu partijai. Šie cilvēki ir nosacīti opozicionāri citiem "oligarhiem". Manuprāt, visa tā "oligarhu lieta" ir tikai vārdu spēle, kurai daļa vēlētāju pakļāvās," sacīja politiķis.

Savukārt par oligarhu dēvēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu Vējonis uzskata par spēcīgu politisku personību, kurā ieklausās un no kura baidās. "Par pārējo lai lemj tiesa - ir tur kas vai nav. Bet kā politiķis Lembergs ir ļoti spēcīgs. Viņa viedoklis vienmēr ir argumentēts," Vējonis nedomā, ka ZZS būtu jāsarauj saites ar Lembergu.

ZZS ir parakstīts sadarbības līgums gan ar partiju "Latvijai un Ventspilij", gan ar Liepājas pilsētas partiju, atzīmējis deputāts. Līgumi ir noslēgti uz 11.Saeimas pilnvaru laiku - līdz 2014.gadam. Kad tuvosies nākamās Saeimas vēlēšanas, ZZS partijas lems, vai turpināt sadarbību ar šīm reģionālajām partijām, vai piesaistīt vēl kādus citus sadarbības partnerus.

Vaicāts, kā mazināt naudas lomu politikā, Vējonis uzsvēra, ka Saeimā pie šī jautājuma tiek strādāts, taču problēmu nevajagot pārspīlēt. "Ja paskatāmies, kas notiek pasaulē, redzam, ka partijām atbalsts no dažādiem sponsoriem eksistē. Tādas situācijas, ka partijas tiek finansētas tikai no valsts budžeta un nepiesaista sponsoru naudu, nebūs nekad. Partijām vienmēr būs atbalstītāji - bagāti un mazāk bagāti -, kuri ziedos tām naudu. Saikne ar partiju atbalstītājiem noteikti paliks, sevišķi, ja uzņēmēji ir partijas biedri un maksā biedra naudu."

"Ja partija saņem lielus ziedojumus ar nosacījumiem, tas ne vienmēr ir slikti. Latvijā nav ieviests lobēšanas institūts. Politiķi var palīdzēt lobēt daudzas lietas saviem sponsoriem, bet ir jāskatās, vai tās ir visas sabiedrības vai tikai atsevišķa uzņēmēja interesēs. Ja uzņēmēji prasa, lai nodokļu politika būtu stabila, lai, piemēram, pārtikas precēm PVN tiktu samazināts, tad partija, kura ir pārstāvēta parlamentā, var gan rosināt tādus likumu grozījumus, gan censties pārliecināt citus deputātus par to pieņemšanas nepieciešamību. Manuprāt, tā ir tikai atbalstāma lieta," sacīja politiķis, "bet, ja tiek prasīts, lai kādai firmai par ziedojumu partijai tiek piešķirts, piemēram, kāds valsts pasūtījums - tā ir pavisam cita lieta, kuru politiķi nedrīkst atbalstīt."

Vējonis atgādināja, ka Saeima patlaban ir atbalstījusi likuma grozījumus, kas paredz samazināt gan ziedojumu summas partijām, gan priekšvēlēšanu tēriņus, tomēr viņam aktuālāks šķiet jautājums par administratīvo resursu izmantošanu.

"Valdošajām partijām administratīvie resursi ir plaši pieejami. Par viņu vadītās valdības, atsevišķu ministriju un pašvaldību labajiem darbiem tiek regulāri ziņots presei, viņu līderi gandrīz katru dienu dzirdami pa radio un tiek rādīti televīzijā. ZZS gatavojas iesniegt priekšlikumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma grozījumiem, rosinot priekšvēlēšanu laikā vispār aizliegt administratīvo resursu izmantošanu - premjera un ministru uzstāšanos radio un televīzijā. Ja premjers katru nedēļu ies uz televīziju un stāstīs, ko valdība labu dara, manuprāt, viennozīmīgi tā ir administratīvo resursu izmantošana partiju pirmsvēlēšanu cīņās, pat ja viņš neuzsver savu partejisko piederību," piebilda Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!