Foto: F64

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube no Centrālāfrikas Republikas (CĀR) izkļuvuši caur Čadu, pateicoties Latvijas konsulārā departamenta darbam, pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums skaidroja, ka notika sazināšanās ar attiecīgajām CĀR kaimiņvalstīm, lūkojoties pēc iespējamajiem veidiem, lai nodrošinātu Vējoņa un Graubes atpakaļceļu uz Latviju.

"Izvērtējām iespējamos scenārijus, kam sekoja Čadas vīzu nodrošināšana," situāciju skaidroja Eihenbaums, - lai saņemtu vīzu tik īsā laika posmā, turklāt brīvdienā, bija nepieciešami "labi kontakti".

"Mēs noteikti pateiksimies Čadai," sacīja Eihenbaums.

Jau ziņots, ka Vējonis vairākas dienas bija "iesprostots" Centrālāfrikā, jo drošības apsvērumu dēļ nenotika lidojumi no valsts galvaspilsētas Bangi. Ar ministru arī nebija iespējams sazināties.

7.oktobrī Vējonis un Graube ieradās CĀR, kur vairāku dienu darba vizītē iepazinās ar ES militārās operācijas norises gaitu. Latvijas kontingentu CĀR veido 40 karavīru vienība, kas uzdevumus pilda Bangi.

Preses konferencē pēc atgriešanās no CĀR Vējonis norādīja, ka CĀR kopumā ir konfliktu skarta valsts un "uzplaiksnījumi notiek šad un tad".

"Pašlaik valstī ir divi pamatgrupējumi, kuri ik pa brīdim prezidentei un valdībai izvirza prasības, un, ja tās netiek ievērotas, tauta tiek saukta uz protestiem. Šoreiz mēs ietrāpījāmies šādā konfliktā, kas apgrūtināja pārvietošanos pilsētā. Bija šaušana atsevišķos rajonos, tomēr tika panāktas vienošanās, kas sekmējās ar mītiņu apturēšanu," sacīja ministrs, kurš norādīja, ka tikšanās laikā ar valsts amatpersonām tika uzslavēts Latvijas karavīru profesionālisms.

Savukārt Graube vērsa uzmanību, ka misija CĀR kopumā tiek uzskatīta par ļoti veiksmīgu. "Mums ir daudz atziņu, kas ir jāņem vērā, ar visām no Āfrikas izrietošajām īpatnībām, kur situācija var mainīties burtiski nakts laikā. Pašlaik CĀR atrodas trīs dažādi militāri formējumi," informēja Graube. "ANO vienības, Francijas valsts vienības, kā arī ES vienība," uzskaitīja komandieris.

"Diemžēl lodes ir skārušas arī mūsu automašīnas, taču attiecīgais bruņojums nodrošināja to, ka neviens karavīrs netika ievainots. Protams, bija sarežģījumi ar sakariem, bet tam bija taktiski apsvērumi - valdība, kontrolējot medijus, atslēdza publiskos tīklus, tostarp mobilos tīklus, ar nolūku sarežģīt nemiernieku saziņu. Mēs bijām atslēgti no publiskajiem tīkliem, taču militārie sakari strādāja un attiecīgie dienesti zināja par mūsu atrašanās vietu," skaidroja Graube, piebilstot, ka vizītes laikā bija diena, kad nebija iespējams izkļūt no dzīvesvietas ar nolūku, lai karavīriem nevajadzētu nodarboties ar amatpersonu apsardzi.

Tāpat Graube atzina, ka tas lika atcelt vairākas tikšanās, taču tās vēlāk tika pārceltas uz nākamo dienu. "Tās bija sava veida krīzes vadības mācības", pateicoties Ārlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem par operatīvajām darbībām, nodrošinot "izkļūšanu" no valsts, sacīja Graube.

Kā ziņots, rotācijas kārtībā pašlaik Latvijas karavīri iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos - bāzes apsardzē, dažādu pilsētā stratēģiski svarīgu objektu apsardzē, kā arī patruļās diennakts gaišajā un tumšajā laikā. Kopš augusta manevra vadam nācis klāt vēl viens uzdevums - ātrās reaģēšanas vienības uzdevumu veikšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!