Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) kā politiķis spēlē uz to publiku, kuras priekšā viņš uzstājas, komentējot Rīgas pašvaldības priekšsēdētāja 9. maija uzrunā pie "Uzvaras pieminekļa" pausto, ka "padomju armijai jāpateicas par iespēju Latvijā svinēt 4. maiju un 18. novembri", piektdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Viņš tikās ar Otrā pasaules kara veterāniem, kas bija iesaukti padomju armijā un dienēja latviešu divīzijā. Šos vārdus Ušakovs veltīja tieši viņiem. Bet, ja skatāmies vēsturiski, ne 8. maijs, ne 9. maijs Latvijai brīvību neatnesa, latviešu ciešanas nebeidzās, un no nacisma režīma mēs nonācām padomju totalitārisma režīmā, un tas turpinājās vēl teju piecdesmit gadus. Un, tikai pateicoties 4. maija drosmīgajam lēmumam, bija iespējams reāls ceļš uz valstiskās neatkarības atjaunošanu. Tas nenozīmē, ka Otrais pasaules karš mums būtu devis 4. maiju vai 18. novembri," savu viedokli skaidroja Vējonis.

Intervijā laikrakstam viņš sacījis, ka "tieši otrādi: agresīvais totalitārais režīms, staļinisms un viens no tā instrumentiem – padomju armija – atnesa mums ciešanas, deportācijas, teroru". "Diez vai Ušakova kungs, uzrunājot latviešu leģionārus, lietotu to pašu terminoloģiju, ko viņš izmantoja, uzrunājot sarkanarmiešus. Jāsaprot, ka politiķis ir aktieris, kas spēlē savai publikai," komentējis Valsts prezidents.

Vaicāts par 9. maija svētku svinēšanu Latvijā, valsts pirmā amatpersona sacījusi, ka, viņaprāt, katru gadu situācija tomēr kļūstot pieņemamāka, jo pasākumu dalībnieku skaits samazinoties, kā arī īsto Otrā pasaules kara veterānu kļūstot arvien mazāk. Vienlaikus viņš atzinis, ka līdz šim neesam pratuši skaidrot Latvijas vēsturi, piekrītot, ka 9. maijs izmantots sabiedrības šķelšanai.

"Savā interpretācijā izmantojot vēstures faktus, ar pilnu jaudu darbojas Krievijas informatīvā kara mašīna. Mēs neesam spējuši kvalitatīvi uzrunāt krievvalodīgos, un daudzi no viņiem jūtas atstumti. Viņos ir nepiederības sajūta, un Krievija to efektīvi izmanto, lai ietekmētu viņu prātus un jūtas. Šāda prasmīga manipulācija kādā mirklī var radīt problēmas Latvijas valstij. Tāpēc mums jāstrādā ar šo sabiedrības daļu, veicinot kritisko domāšanu," savu viedokli laikrakstam atklājis Vējonis, piekrītot, ka politiķi par šiem jautājumiem klusē.

Vienlaikus Vējonis skaidrojis, ka aizliegt svinēt 9. maiju nebūtu demokrātiskai valstij pieņemami. "Jāveic skaidrošana un jāstrādā ar jauniešiem. Skolās jāmāca Latvijas vēsture," situācijas risinājumu iezīmējis Valsts prezidents. Savukārt uz komentāru par to, ka nav iespējams izkontrolēt, ko un kā māca krievu skolās, Vējonis atbildējis, ka "tas ir mūsu līdz galam nepadarītais darbs".

Lai meklētu situācijas risinājumus Vējonis izveidojis sabiedrības saliedētības ekspertu grupu, kurai lūdzis izvērtēt līdz šim realizēto integrācijas politiku un nākt klajā ar priekšlikumiem, kas spētu uzlabot esošo situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!