Šībrīža ģeopolitiskajā situācijā Valsts prezidentam jārisina jautājumi arī par iekšējās un ārējās drošības stiprināšanu valstī, tāpēc valsts pirmajai amatpersonai jāpiemīt izpratnei par drošības jautājumiem, savās pārdomās par kandidēšanu Valsts prezidenta amatam trešdien dalījās viens no pretendentiem, pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Vējonis atzina, ka Valsts prezidents spēlē nozīmīgu lomu sabiedrībā. "Viņš ir neitrāls politiskās sistēmas smaguma centrs. Mēs ieciklējamies, ka Valsts prezidenta loma ir valsts reprezentācija, bet tā ir viena no funkcijām, kas valsts pirmajai amatpersonai ir jāpilda," savu skatījumu atklāja aizsardzības ministrs.

Valsts prezidentam ģeopolitiskā situācija prasa rīcību drošības stiprināšanai, kas nozīmē valsts iekšējā spēka meklējumus, lai "nepazaudētu savu identitāti". Prioritāri Vējonis izdalījis trīs virzienus, kuros būtu jādarbojas Valsts prezidentam, proti, nacionālā vienotība, nacionālā pašapziņa un patriotisms, kā arī sociālais taisnīgums.

"Nacionālajai vienotībai jābalstās tajā, ka valsts jāattīsta un tajā jāuztur tolerance pret citādi domājošajiem un cilvēkiem ar atšķirīgu viedokli," sacīja Vējonis, uzsverot, ka Latvija ir toleranta valsts, bet prezidents nedrīkst pieļaut sabiedrības šķelšanu un konfliktu tajā. Viņš pauda viedokli, ka stabilitāte ir vairākuma pieņemtās sabiedrības vērtības, kā arī ģimene. Savukārt nacionālā vienotība ir dialogs starp varu un sabiedrību, kā arī prezidentam ir jārisina ar tiesiskumu saistīti jautājumi. "Likumdevējiem un izpildvarai pašai ir jāievēro likumi ne tikai pēc burta, bet arī pēc gara. Tas uzliek lielu pienākumu Valsts prezidentam - vērtējot likumus, noteikt, lai tie būtu izpildāmi un saprotami," savu pozīciju skaidroja Valsts prezidenta amata pretendents.

Saistībā ar nepieciešamību celt iedzīvotāju pašapziņu attiecībā uz valsti un patriotisma garu Vējonis minēja, ka "esam pieraduši sūkstīties, ka mums nekas nesanāk un esam aizmirsuši, ko esam un ko varam sasniegt".

"Mums jāiemācas lepoties ar valsti un ar to, ko mēs darām. Tas nozīmē arī lepoties par savu parlamentu un deputātiem. Igauņi, piemēram, ir pārliecināti, ka ir labākie pasaulē, bet mums šīs pārliecības pietrūkst. Patriotisms jāaudzina no bērna kājas – skolā un pēc tam augstskolā," uzsvēra Vējonis.

Runājot par pašu prezidenta kandidātu izvēles procesu, Vējonis norādīja, ka šajās vēlēšanās process Latvijas vēsturē iezīmē jaunu tendenci ar to, ka kandidāti tiek izvirzīti laicīgi. To viņš vērtēja pozitīvi, uzsverot, ka laicīgā kandidātu nosaukšana dod iespēju tos vairāk apspriest, izteikt par tiem viedokli un atrast pozitīvās un negatīvās lietas. Tāpat Vējonis pozitīvi vērtēja to, ka, lai ne arī oficiāli, pašreiz ir izvirzīti vismaz četri pretendenti. Aizsardzības ministrs atzina, ka visi četri patlaban izskanējušie kandidāti ir "visnotaļ cienījami cilvēki, protams, ar saviem plusiem un mīnusiem".

Jautāts par iespējamo aizsardzības ministrijas vadītāja pēcteci gadījumā, ja Vējonis tiek ievēlēts Valsts prezidenta amatā, viņš atteicās nosaukt vārdu, uzsverot, ka tiks izvēlēta persona, kurai nebūs problēmas ar pielaides iegūšanu, taču plašāk to nekomentēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!