Foto: F64

Bijušā Valsts prezidenta Andra Bērziņa portretu gleznojis viens no populārākajiem latviešu jaunās paaudzes gleznotājiem Ritums Ivanovs, un tas Rīgas pilī līdzās citu eksprezidentu portretiem izstādīts tikai pagājušā gada novembrī. Taču eksprezidents Raimonds Vējonis mākslinieku savam portretam vēl nav izraudzījies, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Ivanovu kā portreta autoru izvēlējies pats eksprezidents, tas tapis pēc viņa fotogrāfijas. Atšķirībā no priekšgājējiem Bērziņš portretā nav gleznots ar Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi vai gaišzilo lenti, ko izmanto svētku reizēs, bet daudz pieticīgāk – tikai ar ordeņa miniatūrzīmi, kas paredzēta ikdienai.

Pirmskara prezidentu portretu autors ir mākslinieks Roberts Muzis, bet divus atjaunotās republikas prezidentus – Gunti Ulmani un Vairu Vīķi-Freibergu – gleznojis mākslinieks Miervaldis Polis. Šo tradīciju lauza Valdis Zatlers, kurš par savas ģīmetnes autoru izvēlējās Ivanovu.

Zatlera portrets gatavs bija pusotru gadu pēc viņa prezidentūras. Daudz lēnāk – gandrīz trīsarpus gados – līdz portretam nonāca Bērziņš.

Tikmēr bijušais prezidents Vējonis daudz aktīvāk risināt jautājumu par savu portretu varētu nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!