Foto: LETA

Starp sešiem augstāko darbības novērtējumu guvušajiem politiķiem gan latviski runājošo, gan krieviski ģimenē runājošo respondentu favorītu vidū atrodami tikai divi politiķi – Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ventspils pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs, ceturtdien vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze", atsaucoties uz laikraksta pasūtītās un SKDS 2017. gada decembrī īstenotās socioloģiskās aptaujas rezultātiem.

Latviski runājošo Latvijas iedzīvotāju vidū Vējoņa darbība ir visaugstāk vērtētā, bet krieviski runājošo vidū prezidents ierindojas tikai trešajā vietā. Savukārt Lemberga darbība latviski runājošo vidū guvusi tikai sesto augstāko vērtējumu, bet krievvalodīgo grupā otro.

Respondentu īpatsvars, kas Vējoņa darbību vērtē negatīvi, abās etniskajās grupās ir gandrīz vienāds – 21,3% un 20,4%, bet Lemberga darbību negatīvi vērtē 44,5% latviski runājošo respondentu un tikai 9,5% krievvalodīgo domā tāpat, vēsta laikraksts.

Kā liecina laikrakstā publicētais, iedzīvotāju iecienītāko politiķu un amatpersonu desmitnieka līderis ir Vējonis, viņam seko aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Lembergs, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), tiesībsargs Juris Jansons, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimševičs, valsts kontroliere Elita Krūmiņa, kultūras ministre Dace Melbārde, un desmitnieku noslēdz Liepājas mērs Uldis Sesks.

Laikraksts atzīmē, ka latviskās respondentu grupas izveidotajā augstāk vērtēto politiķu sešniekā nav ne Rīgas mēra Nila Ušakova (S), ne viņa vietnieka Andra Amerika (GKR), bet krievvalodīgo vidū Ušakova darbība ir vispozitīvāk vērtētā, bet Amerika – piektā augstāk vērtētā.

Latvieši nav arī pārāk augstās domās par no "Saskaņas" saraksta Eiropas Parlamentā ievēlēto Andreju Mamikinu vai "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču, bet krievvalodīgo vidū augsti netiek vērtēts ne finanšu ministres Danas ReizniecesOzolas (ZZS), ne Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA), ne tiesībsarga Jura Jansona sniegums.

Starp abu etnisko grupu veidotajiem topiem vērojama vēl viena būtiska atšķirība – krievvalodīgie savās simpātijās ir noturīgāki. Salīdzinot ar 2016. gada nogalē veikto aptauju, šīs etniskās grupas favorītu sešniekā vērojama tikai viena personāža nomaiņa – tajā vairs nav "No sirds Latvijai" līderes Ingunas Sudrabas. Laikraksts atzīmē, ka 2016. gadā viņa bija politiķe ar piekto labāk vērtēto sniegumu, taču aizvadītajā decembrī no TOP 6 pazudusi, nonākot septītajā pozīcijā. Viņas vietu, visticamāk, aizvadīto pašvaldību vēlēšanu iespaidā ieņēmis Rīgas vicemērs Ameriks.

Savukārt latviski runājošo respondentu veidotajā sešniekā politiķi ne tikai samainīti vietām, bet parādījušies pat jauni. Topu pametis Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis un bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars. Viņu vietā nākusi finanšu ministre, kas no 15. vietas 2016. gada topā nu nokļuvusi trešajā, bet Saeimas priekšsēdētāja no 16. vietas pakāpusies līdz ceturtajai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!