Foto: Valsts kanceleja

Nule Saeimā pieņemtie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likuma grozījumi nozīmē, ka biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks beidzot var sākt strādāt. Taču, kā piebilst premjers Māris Kučinskis (ZZS), vēl jādomā, cik lielā mērā Streļčenoks atbilst ieņemtajam amatam, intervijā "Latvijas Avīzei" sacīja valdības vadītājs.

"Saeimā pieņēma KNAB likuma grozījumus, Streļčenoks beidzot var sākt strādāt," sacīja premjers. Atbildot uz jautājumu, vai tad iepriekš KNAB vadītājs nevarēja strādāt, Kučinskis lakoniski norādīja: "nē".

"Nē. Nezinu, tīšām vai netīšām, bet likumdošana bija tā saveidota, ka padotie priekšniekiem varēja atļauties nepakļauties. Tas ir, priekšniekam jāatbild par viņu darbībām, bet uzdot viņš neko nedrīkst, jo ir tiesības atbildēt – es to nedarīšu, un tu mani atlaist nevarēsi. Šis ir trešais KNAB direktors, kurš būtu aizgājis pa to pašu taku, pa kuru aizgāja Aleksejs Loskutovs un Normunds Vilnītis. Tagad likumā izstrādātas OECD prasības, kuras dod zināmu rīcību KNAB direktoram. Jo no viņa visi prasa, arī es kā premjers, lai izķer visus blēžus, novērš kukuļošanu, un šim brīžam Streļčenoks to varēja tikai palūgt, nevis likt darīt," sacīja Kučinsis.

"Zināju KNAB situāciju no Loskutova un Vilnīša laikiem. Nesaku, ka Streļčenoks ir dievs tas kungs, un vēl jādomā, cik lielā mērā viņš atbilst ieņemtajam amatam, bet palicis laiks līdz pilnvaru beigām rudenī. Beidzamais laiks, lai parādītu, kā varam viņu novērtēt. Kā varam vērtēt amatvīru, ja viņam nebija iespēju izpausties?" uzskata premjers.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušonedēļ Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja KNAB likuma grozījumus biroja darba pilnveidošanai. Tāpat ieviesti jauni nosacījumi KNAB vadītāja atbrīvošanai no amata, kas nu kļuvuši sarežģītāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!