Foto: DELFI

Ministru kabinets ceturtdien vienojās, ka Veselības ministrija (VM) un Tieslietu ministrija (TM) vēl meklēs risinājumu, kā nodrošināt informāciju par Covid-19 svešvalodā.

Valdības sēdes laikā izvērsās diskusijas par to, kāda regulējuma ietvaros būtu iespējams sniegt informāciju par Covid-19 pandēmiju valodā, kas nav valsts valoda.

VM valdībai piedāvāja risinājumu, kādā būtu iespējams sniegt informāciju par Covid-19 pandēmiju un vakcināciju pret Covid-19 svešvalodās, tomēr tai nepiekrita TM, kā arī Valsts valodas centrs.

No VM skaidrotā izriet, ka tā un citas vakcinācijas procesā iesaistītās iestādes, ikdienā informējot sabiedrību par vakcinācijas procesu, ir identificējušas grūtības sasniegt Latvijā dzīvojošas personas, kas informāciju latviešu valodā uztver ar grūtībām un būtu labāk informētas, ja tām būtu iespēja saņemt informāciju svešvalodā.

Līdz ar to VM redzējumā būtu nepieciešams rast risinājumu, kā šāda veida informāciju sniegt personām tām viegli pieejamā veidā. Proti, kā skaidro ministrijā, lai veicinātu sabiedrības informētību par vakcināciju pret Covid-19 un sabiedrības atsaucību un gatavību vakcinēties, ir nepieciešams izsniegt vai nosūtīt pa pastu krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem informatīvus materiālus par vakcināciju krievu valodā.

"Tomēr šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums šādu rīcību neatļauj, taču sabiedrības veselības interesēs būtu nodrošināt, ka pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju ir vakcinēti pret Covid-19. Turklāt, pēc grozījumu anotācijā paustā, valstij ir pienākums nodrošināt visu valsts iedzīvotāju informētību un pieeju patiesai un pilnīgai informācijai," secināja VM.

Līdz ar to ministrijas vērtējumā būtu svarīgi atļaut, ka pandēmijas laikā var tikt sniegta informācija personām nepieciešamības gadījumā arī svešvalodā bez īpaša pieprasījuma.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns skaidroja, ka atbilstoši spēkā esošajam regulējumam bez speciāla pieprasījuma personai nedrīkst sūtīt materiālu svešvalodā. Ja šāds regulējums tiks pārkāpts, tad var sekot sabiedrības iesniegumi prokuratūrai ar lūgumu veikt pārbaudi. Ņemot vērā minēto Stukāns aicināja valdību rīkoties korekti un skaidri.

Arī Valsts valodas centra vadītājs Māris Baltiņš norādīja, ka patlaban regulējums paredz iespēju sniegt informāciju svešvalodā, ja persona to pieprasa. Tādējādi persona materiālus svešvalodā var saņemt tika ar nosacījumu, ja tā to pieprasa.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) atzina, ka viņš neapšauba to, ka Latvijā valsts valoda ir latviešu valoda, taču jāskatās jautājums par kolektīvo drošību. Ja valsts mērķis ir samazināt vīrusa izplatīšanos, tad viņš neredz problēmu, lai iedzīvotājiem pastkastēs ievietot informatīvu materiālu viņiem saprotamā valodā. Tā vietā Ģirģens aicināja atteikties no formāliem birokrātijas procesiem.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja uz nepieciešamību tomēr rast iespēju, kā būtu iespējams informēt visus sabiedrības locekļus par Covid-19 pandēmiju un vakcināciju pret šo vīrusu.

Pēc diskusijām valdība atbalstīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) priekšlikumu, ka VM un Tieslietu ministrija vēl ir jāmeklē iespēja, kā esošā regulējuma ietvaros būtu iespējams sniegt informāciju par Covid-19 pandēmiju un vakcināciju svešvalodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!