Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) piektdien, 8. oktobrī, nespēja vienoties par stingrākiem kapacitātes ierobežojumiem sabiedriskajā transportā. Taču tika gūts atbalsts rosinājumam, ka turpmāk sabiedriskā transporta organizētāji, kas saņem valsts dotācijas, starppilsētu reisos nevarēs piešķirt braukšanas maksas atlaides tām pilngadīgajām personām, kam nav vakcinācijas sertifikāta.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), uzklausot citu ministru bažas atzina, ka izklausās, ka šobrīd nav rīku, lai ierobežotu pulcēšanos sabiedriskajā transportā, taču viņš uzsvēra, ka brīdī, kad valstī plosās četras reizes stiprāka vīrusa versija nekā pērn, nav normāli, ka nav regulējums tā ierobežošanai. Viņš arī uzsvēra, ka, iespējams, varētu noteikt kapacitātes ierobežojumu izņēmumu pīķa stundās.

Attiecīgi MK vienojās, ka šis jautājums tiks atkārtoti izrunāts Operatīvās vadības grupā (OVG) un par to lems MK sēdē otrdien, 12. oktobrī.

Diskusijās par kapacitātes ierobežošanu ministri atzīmēja, ka šādi rodas riski, ka pasažieri lauku reģionos var tikt atstāti aiz durvīm. Politiķi atminējās gadījumus šī gada sākumā, kad popularitāti ieguva stāsti par bērniem, kuri nav ielaisti sabiedriskajā transportā.

Pavļuts arī atzīmēja, ka būtiskākās bažas par pulcēšanos sabiedriskajā transportā ir tieši Rīgā.

Par kopējo MK rīkojumu, kurā iekļauta šī norma, vēl joprojām turpinās diskusijas, tamdēļ tas vēl nav pieņemts. Ja valdība atbalstīs kopējo rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, tad atlaides nevakcinētām personām starppilsētu reisos netiks piešķirtas pēc pārejas perioda, proti, no 18. oktobra.

Ziņots, ka valdība piektdien pulksten 17 sanāca uz Ministru kabineta sēdi. Valdības sēdē plānots apstiprināt iepriekš Krīzes vadības padomē pieņemtos lēmumus saistībā ar Covid-19 saslimstības ierobežošanu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KVP pēc desmit stundu ilgas sēdes piektdienas naktī panāca vienošanos par nepieciešamību valstī izsludināt trīs mēnešus ilgu ārkārtējo situāciju, kā arī paredzēt ierobežojumus pret Covid-19 nevakcinētajiem.

Tāpat nelieli epidemioloģiskās drošības pasākumi attieksies uz poti saņēmušajiem un Covid-19 izslimojušajiem.

Krīzes vadības padome lēmusi visā publiskajā sektorā noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19, tāpat plānots paredzēt plašākas prasības vakcinēties privātajā sektorā strādājošajiem.

Ierobežojumi skars arī veikalu darbību, proti, valdība plāno lemt par to darba laika ierobežošanu, kā arī veikali būs pieejami tikai cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai šīs slimības pārslimošanas faktu. Izņēmums būs pirmās nepieciešamības preču veikali, piemēram, pārtikas.

Tāpat plānots noteikt pienākumu veikt darbu attālināti.

Kariņš sacīja, ka uz ārkārtējās situācijas laiku arī valdība strādās attālināti.

Tāpat premjers pauda, ka visās iekštelpās, kurās varēs notikt pasākumi, tos varēs apmeklēt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši iedzīvotāji, publiskajos pasākumos tiks paredzēts apmeklētāju skaita ierobežojums un pilnīgi visiem apmeklētājiem būs jāvalkā mutes un deguna aizsargmaskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!