Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien vēl neiekļāva darba kārtībā likumprojektu par samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pienam, maizei, gaļai un olām.

Likumprojektu, kas paredz samazināt PVN vairākām pārtikas grupām, Saeimā iesniedza vairāki deputāti: Aldis Gobzems ("KPV LV"), Jānis Dūklavs (ZZS), Armands Krauze (ZZS), Jūlija Stepaņenko (pie frakcijām nepiederoša deputāte) un Karina Sprūde ("KPV LV").

Likumprojekts paredz, ka nodokļa samazināto likmi 5% apmērā piemēro vairākām pārtikas grupām: dzeramajam pienam bez piedevām, piena produktiem bez piedevām (piemēram, skābajam krējumam un biezpienam), maizei bez piedevām, svaigai vai atdzesētai gaļai un vistu vai paipalu olām.

Likumprojekts izstrādāts, lai 2019. gada 1. augusta ieviestu samazināto PVN iepriekšminētajām produktu grupām. Kā skaidro likumprojekta autori, tā mērķis ir izskaust ēnu ekonomiku un radīt vienlīdzīgas konkurences noteikumus vietējiem pārtikas produktu ražotājiem, lai palielinātu to produkcijas pieprasījumu, vienlaicīgi mazinot nodokļu slogu sociāli vismazāk aizsargātai iedzīvotāju grupai, iegādājoties ikdienas patēriņam pirmās nepieciešamības preces.

Saeimas plenārsēdē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (A/P) asi vērsās pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Viņš atgādināja, ka aizejošā valdība ar ZZS priekšgalā ieviesusi nodokļu reformu, kuru pats politiskais spēks slavējis. "Nu tad nāciet, draugi, šeit, tribīnē, pastāstiet, ka nav viss tik forši tajā reformā bijis. Aizmirsāt gaļu, olas bez čaumalām un vēl kaut ko aizmirsāt," aicināja Bondars.

"Šī nav vienīgā nozare, kura ir vērsusies pie manis un teikusi: "Mums ir milzīga ēnu ekonomika. Samazināsim PVN un kas? Un palielināsies ieņēmumi valsts budžetā."," pauda politiķis. "Darām tā – drīz būs jauna valdība, atstājam šo jautājumu jaunajai valdībai. Budžeta paketē to visu izskatīsim. Un miers mājās! Ko te plosīties šodien?"

Savukārt viens no likumprojekta iesniedzējiem – Gobzems atgādināja, ka 2018. gada 1. janvārī tika ieviesta PVN samazinātā 5% likme dārzeņiem, augļiem un ogām. "Un šis lēmums pilnībā attaisnojās," uzsvēra "KPV LV" līderis. "PVN pārtikai un PVN pārtikai atcelšana ir rūpēšanās par sabiedrības nabadzīgāko slāni. Un šis jautājums ir jāskata steidzami, nevis jāgaida vēl neizveidota, un ļoti iespējams, arī neizveidojamas valdības kontekstā."

Viņš vērša uzmanību, ka arī Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības deklarācijas melnrakstā ir paustas idejas par samazinātu PVN atsevišķām pārtikas grupām.

Tomēr Saeima lēma ceturtdien vēl neskatīt šo likumprojektu. Deputātu vairākums nepiekrita ceturtdien skatīt arī Saeimas "KPV LV" frakcijas deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredz noteikt 50 000 vēlētāju "latiņu" referendumu ierosināšanai.

Saeima ceturtdien neiekļāva darba kārtībā arī likumprojektu, kas paredz noteikt 50 000 vēlētāju "latiņu" referendumu ierosināšanai.

"KPV LV" frakcijas deputātu iesniegtie grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" paredz noteikt, ka referendumu, Satversmes grozījumu un Saeimasatlaišanas referendumu ierosināšanai pietiek ar 50 000 vēlētāju parakstu.

Šobrīd likums paredz, ka par šādu referendumu rosināšanu nepieciešams savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu, kas pašlaik ir nepilni 155 000 pilsoņu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!